Η αυτάρκεια μέσω της καλλιέργειας και της παραγωγής προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα του Ηρακλείου «Πελίτι» το περασμένο Σάββατο στις Βασιλειές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ακουμπά πολίτες-καλλιεργητές σε ολόκληρο τον κόσμο και στόχο έχει τη διάδοση μιας διαφορετικής αντίληψης για την παραγωγή και διατροφή των πολιτών, με βασικό εργαλείο τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων.

«Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να έχουν οι κοινωνίες μας αυτάρκεια. Να μην είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε. Αν ο καθένας μας δημιουργήσει ένα περιβόλι, με αυτά τα σπόρια που θέλουν λίγα νερά και ελάχιστη φροντίδα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, τότε εκτός από την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος θα υπάρξει και σημαντική οικονομία στα χρήματα που σήμερα δαπανά για ένα μέρος της διατροφής», δηλώνει ο κ. Μανώλης Βαρδάκης εκ των πρωτεργατών της ομάδας του Ηρακλείου, αγρότης ο ίδιος στο επάγγελμα, διευκρινίζοντας πως η συνεισφορά της ομάδας είναι εθελοντική. «Το “Πελίτι” είναι μια εναλλακτική κοινότητα που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας. Η έδρα της βρίσκεται στο Παρανέστι της Δράμας αλλά έχει παγκόσμια δράση. Φέτος, στον Πύργο, κάναμε την 4η γιορτή, χαρίζοντας 80 διαφορετικές ποικιλίες σπόρων ενώ συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων που μας έχει χαρίσει 2,5 στρέμματα στον Πύργο».

Η ανταλλαγή σπόρων, ανοιχτούς σε επικονίαση, φτάνει μέχρι και τις χώρες του εξωτερικού. Η συνεργασία των τοπικών ομάδων ανά τη χώρα με τη Γερμανία, την Αγγλία, την Τουρκία είναι μονάχα μερικά από τα παραδείγματα που αποτυπώνουν τη διάθεση που υπάρχει για την οικολογική καλλιέργεια. «Καθημερινά έρχονται πολίτες που μας προσεγγίζουν ζητώντας μα βοήθεια. Τους παρέχουμε γνώση και τους σπόρους για να καλλιεργήσουν στα περβόλια τους, μέσα στις ελιές, μέσα στα αμπέλια, σε ορεινά μέρη, να δημιουργήσουμε με λίγα λόγια, ακόμα και σε ένα κομμάτι γης που μπορεί κάποιος να διαθέτει, το δικό μας κήπο. Είναι παιδιά από τα πανεπιστήμια που καλλιεργούν. Υπάρχουν επίσης και μαθητές που ασχολούνται με την καλλιέργεια των σχολικών κήπων. Το θέμα είναι να ενδιαφερθούν και οι γονείς και οι δάσκαλοι», τονίζει ο κ. Βαρδάκης, ενημερώνοντας πως η ομάδα του Ηρακλείου θα βρεθεί το επόμενο διάστημα σε Μάταλα (από 19 μέχρι και 21 Ιουνίου) και στο Λευκοχώρι (8 Αυγούστου).  

«Είμαστε ό,τι τρώμε και ό,τι σκεφτόμαστε. Όλοι μπορούμε να συνεργαστούμε. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην παιδεία. Το 50% είναι η καλλιέργεια και το υπόλοιπο 50% είναι θέμα παιδείας», καταλήγει ο ίδιος.

Λ.Σ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook