Δεσμεύτηκαν τα ΑΦΜ τριών δήμων για χρεη στον δήμο Χανίων που αφορούν στα τέλη εναπόθεσης απορριμμάτων προς τον πρώην καποδιστριακό δήμο Ακρωτηρίου.

Οι 2 δήμαρχοι από την πλευρά τους, μιλώντας στο flashnews.gr αναφέρονται στο τι έχει συμβεί και διαβεβαιώνουν πως το θέμα ήδη βρίσκεται προς επίλυση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Χανίων:

Ανεξόφλητες οφειλές κληροδοτήθηκαν από τον Καποδιστριακό Δήμο Ακρωτηρίου  στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων και αφορούν τέλη εναπόθεσης απορριμμάτων των Δήμων Πλατανιά, Κισάμου και Αποκορώνου. Οι οφειλές αυτές εμφανίζονται στον ισολογισμό του Δήμου Χανίων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα ο Δήμος Χανίων το κληρονόμησε όχι μόνο από τους προηγούμενους Καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν αλλά και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία δεν αντιμετώπισε το θέμα ως όφειλε και τώρα, αναζητεί τη βέλτιστη λύση.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στα ζητήματα του Δήμου και σε αυτά τα πλαίσια θέλει να επιλύσει και αυτή τη σοβαρή οικονομική εκκρεμότητα που κληρονόμησε.

Σε συνάντηση στο Δήμο Χανίων και προκειμένου να βρεθεί λύση, οι Δήμαρχοι των οποίων οι Δήμοι εμφανίζουν οικονομικές εκκρεμότητες, ενημερώθηκαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να μπουν εμπόδια στη λειτουργία τους.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι το μόνο που επιθυμεί ο Δήμος Χανίων είναι να τακτοποιηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που όλοι κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους. 

Δήμος Πλατανιά: “Σύμφωνα με το πρωτοδικείο δεν υπάρχει απαίτηση έναντι του δήμου”

Στο δήμο Πλατανιά το θέμα είχε προκύψει όταν ο τότε δήμος Βουκολιών είχε κινηθεί νομικά απέναντι στον δήμο Ακρωτηρίου καθώς δεν αποδεχόταν το τέλος εναπόθεσης. Εντωμεταξύ, η νομική διαδικασία ολοκληρώθηκε δικαιώνοντας τον σημερινό πλέον δήμο Πλατανιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη:

Εμείς στους ισολογισμούς έναρξης του καλλικρατικού δήμου, από κανέναν από τους τέσσερις δήμους δεν παραλάβαμε οφειλές, είτε βεβαιωμένες, είτε προς βεβαίωση προς τον τότε δήμο Ακρωτηρίου και κατ’ επέκταση προς το σημερινό δήμο Χανίων. Ως εκ τούτου αυτό δεν είχε αποτυπωθεί στον ισολογισμό έναρξης του δήμου διότι δεν υπήρχε στους προηγούμενες 4 καποδιστριακούς δήμους ως οφειλή. Ο δήμος Ακρωτηρίου είχε στείλει στις δικές του καταστάσεις προς το νεοσύστατο δήμο Χανίων, αντίστοιχη κατηγορία απαιτήσεων. Όμως, εμείς στην πορεία βρήκαμε ότι ένας από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους, ο δήμος Βουκολιών, είχε σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία προς τον τότε δήμο Ακρωτηρίου, ως μη αποδεχόμενος το τότε τέλος εναπόθεσης. Τη διαδικασία αυτή εμείς ως δήμος τη συνεχίσαμε, φτάσαμε στο βαθμό του διοικητικού πρωτοδικείου, μέσα από νομικές διαδικασίες. Τώρα το 2015 υπάρχει απόφαση και θα καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες, η οποία δικαιώνει το δήμο Πλατανιά, στη μη ύπαρξη απαίτησης έναντι του δήμου Βουκολιών και κατ’ επέκταση στο σημερινό δήμο Πλατανιά. Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα για τους υπόλοιπους δήμους να διαγράψουν αυτές τις απαιτήσεις.

Δήμος Κισάμου: “Το θέμα θα λυθεί χωρίς να υπάρξει διαδικαστικό πρόβλημα”

Ο δήμαρχος Κισάμου, Θεόδωρος Σταθάκης, ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε μετά από μια διοικητική πράξη υπαλλήλου και τονίζει ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα χωρίς αυτό να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του δήμου:

Δεν υπάρχει θέμα μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο Χανίων. Μετά από μια διοικητική πράξη υπαλλήλου, έγινε αυτό που έγινε. Υπήρξαν αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα θα λυθεί χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Διαδικαστικά δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον δήμο Κισάμου.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook