Στην αναγκαιότητα αποκατάστασης των Ενετικών Νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων, αναφέρονται, σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Φ.Κουβέλης, Θ.Λεβέντης, Ν.Τσούκαλης και Γρ.Ψαριανός.

Αναλυτικότερα στην ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής : 

"Ολοένα και πιο επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των ενετικών νεωρίων στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Το μνημείο έχει υποστεί παραμορφώσεις στη δομή και τη μορφολογία του, όπως επίσης και πολλές φθορές, που οφείλονται στην εγκατάλειψη και στις επεμβάσεις που έχουν κατά καιρούς γίνει, με αποτέλεσμα η κατάστασή του να χειροτερεύει διαρκώς.

Τα ενετικά νεώρια στο παλιό λιμάνι των Χανίων αποτελούν τα μεγαλύτερα σε όγκο αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, μετά τα βενετσιάνικα τείχη. Επίσης, είναι τα μοναδικά σωζόμενα βενετσιάνικα νεώρια σε πλήρη μορφή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της ναυπηγικής, της ναυτιλίας, του θαλάσσιου εμπορίου, αλλά και της διαμόρφωσης της ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, από το μεγάλο συγκρότημα των 17 νεωρίων, σώζεται μια ομάδα από 7 συνεχόμενους θόλους και ένα ακόμα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι. 

Μέχρι και το 2006 τα Νεώρια φιλοξενούσαν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο στον σεισμό της 6ης Ιανουαρίου του 2006 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Από τότε έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε χρήση τους, ενώ οι μελέτες για την αποκατάστασή τους προσκρούουν κυρίως στο υψηλό κόστος των παρεμβάσεων. 

Ο σχεδιασμός της αρμόδιας 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προβλέπει για τα σημαντικά αυτά μνημεία καθαίρεση του εμπρόσθιου τμήματος, που είναι μεταγενέστερη κατασκευή, και σημαντικές παρεμβάσεις για τη λειτουργική τους αξιοποίηση. 

Η αρμόδια Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασής τους, ενώ εκκρεμεί η στατική μελέτη, προκειμένου να διεκδικηθούν οι αναγκαίοι πόροι και να καταστεί δυνατή η ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου τα ενετικά Nεώρια στο παλιό λιμάνι των Χανίων να αποκατασταθούν, να αναδειχθούν και να επανενταχθούν στη ζωή της πόλης; 

2. Προτίθεται να εντάξει το εν λόγω μνημείο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία και η ανάδειξή του; Εάν ναι, σε ποιο;"