Στο στόχαστρο του Συλλόγου βιβλιοπωλών Ηρακλείου μπήκε η κυβέρνηση, κατηγορώντας την για μετέωρες υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά χωρίς αυτές να έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, εκφράζοντας μέσω του Δ.Σ. την αγανάκτησή των μελών του για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Παραθέτοντας σε 5 σημεία τις απαιτήσεις τους από τη νέα κυβέρνηση, οι βιβλιοπώλες σημειώνουν την ανάγκη να επανέλθει άμεσα και με επικαιροποιημένη μορφή η Ενιαία Τιμή Βιβλίου, να παραμείνει ο ΦΠΑ στην αγορά του βιβλίου στο 6,5% και να υπάρξει αλλαγή στη νομοθεσία των παζαριών και προσφορών συνάμα με τον έλεγχο στη διακίνηση των βιβλίων από τις εφημερίδες.

Παράλληλα επισημαίνουν πως πρέπει –επιτέλους- να πραγματοποιηθεί διάλογος με τη συμμετοχή όλων των φορέων ώστε να υπάρξει σχεδιασμός μια συνολικής πολιτικής για το βιβλίο και τις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Αναφορικά με την φορολογία το Δ.Σ. ζητά την εφαρμογή ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με την θέσπιση αφορολόγητων ορίων, την κατάργηση του 26%, την μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ χωρίς να θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την εκπόνηση ευέλικτων προγραμμάτων ρύθμισης των οφειλών, προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, των τραπεζικών λογαριασμών, των λειτουργικών μέσων εργασίας από την επίθεση των τραπεζών, την καθιέρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ιδίως στους χαμηλοσυνταξιούχους.   

«Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας αποδεικνύεται εφιάλτης για τους πολίτες. Από την μια δείχνουν πως οι λεγόμενοι εταίροι στοχεύουν στην πλήρη καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και γενικά των εργαζομένων, από την άλλη η κυβέρνηση καθυστερεί απαράδεκτα την εφαρμογή κανόνων που θα δώσουν ζωή στα χειμαζόμενα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, αλλά και μεγάλης μερίδας του εκδοτικού χώρου, χωρίς να εξηγεί τι από αυτά θεωρείται μονομερής ενέργεια από τους λεγόμενους “θεσμούς”», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι «σε αυτό το περιβάλλον ασφυξίας της αγοράς η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά αποτελέσματα είτε στο δημόσιο ταμείο, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν θεωρούμε το πλαίσιο δεδομένο, αλλά γνωρίζουμε πως για να υπάρξουν αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων, των ανέργων, πρέπει να κινητοποιηθούμε. Μόνο με συλλογικές δράσεις και αγώνες θα ανατρέψουμε την πολιτική των τελευταίων ετών που μας οδηγεί στην ομηρία και στον αφανισμό».

Λ.Σ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook