Με στόχο να σφραγίσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τον «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Αναμένεται να δοθούν οι διαβεβαιώσεις που ζητά το ΔΝΤ για να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση και ταυτόχρονα να ξεκινήσει και επίσημα η προσπάθεια για τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας με «γεπάγωμα» κοινοτικών πόρων.

Το θέμα της Ελλάδας προβλέπεται να κυριαρχήσει στο αποψινό δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Είναι σαφές ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται, καθώς κομβικό σημείο -ως απόλυτη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στήριξη- είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου πριν από το τέλος Ιουνίου.

Μονόδρομος

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καταστήσει σαφές στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το «ναι» της Βουλής στα μέτρα λιτότητας θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 12 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας, παράλληλα, το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και στην οδό της ανάπτυξης.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» που έχουν εκπονήσει οι Βρυξέλλες και το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες: Τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και ένα έκτακτο πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να διαμηνύσει ακόμη στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση ή σχέδιο Β» στις υπάρχουσες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα πλην του υφισταμένου. Το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς την Ελλάδα θα είναι ξεκάθαρο: «Εάν δεν εγκρίνετε το μεσοπρόθεσμο πρό­γ­ραμμα, ξεχάστε τη βοήθεια της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα. Η αναφορά αυτή θα επικεντρώνεται στις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της Ε.Ε. της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των δανείων.

Συμμετοχή ιδιωτών

Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός. Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν σήμερα με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στο δείπνο, αντικείμενο συζήτησης, εκτός από την Ελλάδα, θα είναι επίσης οι έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, οι τροποποιήσεις στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι βασικές αρχές λειτουργίας του μελλοντικού μηχανισμού, καθώς και το «Σύμφωνο για το ευρώ».

Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τις εξειδικευμένες, ανά κράτος-μέλος, συστάσεις που απηύθυνε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται ακόμη να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως νέου προέδρου της ΕΚΤ.

Ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι αφού πέρασε επιτυχώς το σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, έχει πλέον φτάσει η «στιγμή της αλήθειας» για την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του.

«Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα το μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, το δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μία ανταγωνιστικότερη οικονομία», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι «η καγκελάριος ενθάρρυνε τον κ. Παπανδρέου να συνεχίσει αυτό το δρόμο, όσο κοπιώδης και δύσκολος και να είναι».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook