Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο μετά την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος, που δεν έχει υποστεί παστερίωση.

Ειδικότερα από τις αρχές του χρόνου μόνο στην Αχαΐα έχουν εμβολιαστεί περίπου 20.500 ζώα. Πιο αναλυτικά στις περιοχές των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας έχουν γίνει 8.500 εμβολιασμοί, στην περιοχή της Δύμης στην δυτική Αχαΐα έχουν γίνει 4.200 εμβολιασμοί, γύρω από την πόλη της Πάτρας 1.200, στην περιοχή του Αιγίου 4.050, ενώ στην περιοχή της Χαλανδρίτσας στον δήμο Ερυμάνθου έχουν ήδη γίνει 2.500 εμβολιασμοί. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης του μελιταίου πυρετού αναπτύσσεται ταυτόχρονα και στις περιφερειακές ενότητες της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 40.000 ζώα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο «η καλή κατάσταση της υγείας των κοπαδιών είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους και ως εκ τούτου για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ποιότητα τόσο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όσο και στο κρέας που καταλήγει στην κατανάλωση».

Ο μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση, μεταδίδεται από τα ζώα, κυρίως τα αιγοπρόβατα, στον άνθρωπο, συνήθως μετά την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος που δεν έχουν υποστεί την μέθοδο της παστερίωσης.

Έτσι σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το φρέσκο γάλα, τα μαλακά τυριά, αλλά και το παγωτό μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο στον άνθρωπο. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «επειδή η μετάδοση του μελιταίου πυρετού μπορεί να είναι και αερογενής, η Brucella melitensis υπήρξε ο μικροοργανισμός επιλογής για την πρώτη βόμβα βιολογικού πολέμου».

thebest.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook