Ένας νεαρός Νοτιοαφρικανός, ο πρώτος άνδρας στον οποίο έγινε με επιτυχία μεταμόσχευση πέους τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόκειται να γίνει πατέρας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γιατρός που τον είχε χειρουργήσει.

Ο 22χρονος, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ήταν ένας από τους 250 νεαρούς Αφρικανούς που χάνουν κάθε χρόνο το πέος τους σε αποτυχημένες τελετές περιτομής. Η μεταμόσχευση πέους έγινε στο πλαίσιο μιας πειραματικής μελέτης στο Νοσοκομείο Τίγκερμπεργκ του Κέιπ Τάουν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στέλενμπος. Η επέμβαση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και πέντε εβδομάδες αργότερα ο νεαρός ήταν σεξουαλικά ενεργός.

«Για μας αυτό σημαίνει ότι έχουμε πετύχει τα περισσότερα: μπορεί να ουρεί κανονικά, να έχει σεξουαλικές επαφές και το πέος του λειτουργεί φυσιολογικά» είπε ο χειρουργός Άντρε Βαν ντερ Μέρβε. «Το να κάνει παιδιά ήταν το τελευταίο πράγμα που περιμέναμε», πρόσθεσε.

Ο γιατρός εξήγησε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν ο 22χρονος είναι όντως ο πατέρας του παιδιού όμως, όπως είπε, δεν έχει κανέναν λόγο να δυσπιστεί στα λεγόμενά του. «Ξέρω ότι μπορεί να εκσπερματώσει κανονικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είναι στείρος. Περίμενα ότι κάποια στιγμή θα γινόταν πατέρας αλλά όχι τόσο νωρίς», είπε.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες έφηβοι, κυρίως μέλη της φυλής Ξόσα, χάνουν τα πέη τους μετά από αποτυχημένες περιτομές στο πλαίσιο τελετών για την ενηλικίωσή τους. Ελπίζεται ότι η πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος του Βαν ντερ Μέρβε θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το σωματικό και ψυχικό τραύμα τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και σε άνδρες που έχασαν τα γεννητικά τους όργανα λόγω καρκίνου ή ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο Βαν ντερ Μέρβε έχει κατακλυσθεί από αιτήματα υποψηφίων για μεταμόσχευση όχι μόνο από τη Νότια Αφρική αλλά ακόμη και από τις ΗΠΑ, την Κολομβία και τη Ρωσία. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλη μεταμόσχευση πριν από το τέλος του έτους», είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook