Γνώριμοι στις αστυνομικές αρχές είναι οι τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι, που χθες το βράδυ εισέβαλλαν σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ενώ όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις τους είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα πραγματοποιώντας σωρεία ληστειών σε καταστήματα του Ηρακλείου αποκομίζοντας κέρδη που φτάνουν το 1 εκ. ευρώ

Οι τρεις δράστες – μέλη της εγκληματικής ομάδας

Ένας 29χρονος από το Φόδελε, ένας συνομήλικός του από τα Ζωνιανά και ένας 33χρονος από την Αρμενία είναι η παρέα που επιχείρησε να ληστέψει με βαρύ οπλισμό χρυσοχοείο που λειτουργεί εντός ξενοδοχείου στην Χερσόνησο.

Οι τρεις νεαροί, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών, ληστειών και κλοπών, είχαν μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών, ως ύποπτοι για ένοπλες ληστείες που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στον νομό Ηρακλείου. Ο κλοιός γύρω από τους τρεις άντρες είχε αρχίσει να σφίγγει ασφυκτικά.

Και όπως φάνηκε αιφνιδιάστηκαν στην θέα των αστυνομικών. Ωστόσο, αρνήθηκαν επιδεικτικά να παραδοθούν και προτίμησαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των αστυνομικών, εκτιμώντας ότι και αυτή την φορά θα μπορέσουν να τραπούν ανενόχλητοι σε φυγή. Οι αστυνομικοί θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους κατόρθωσαν να συλλάβουν τους τρεις αδίστακτους κακοποιούς, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν σκορπίσει τον φόβο και τον πανικό σε πολίτες.

Ο 29χρονος από το Φόδελε είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ για υποθέσεις εκβιασμού και όπλων, ενώ το όνομά του ακούστηκε και σε υποθέσεις  κλοπών ΑΤΜ από τράπεζες της Κρήτης. Επίσης είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις ληστειών και ζωοκλοπών.

Ο δεύτερος της παρέας, ο 29χρονος από τα Ζωνιανά. Ήταν στοχοποιημένος ως εμπλεκόμενος σε υποθέσεις όπλων και  κλοπών ΑΤΜ. Ενώ κάθησε και στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση «Ζωνιανά», ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σοβαρής αυτής υπόθεσης που απασχόλησε για αρκετούς μήνες το πανελλήνιο.

Τέλος, ο μεγαλύτερος της παρέας, ο 32χρονος από της Αρμενία, φαίνεται να είναι ένας εξελισσόμενος κακοποιός, χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές μέχρι σήμερα.

Το όνομά του έχει απασχολήσει της ΕΛΑΣ για μικρουποθέσεις. Ασφαλείς πληροφορίες του Flashnews.gr που επιβεβαιώθηκαν από ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, θέλουν την αστυνομία να εντοπίζει κοσμήματα και συσκευές κινητών τηλεφώνων στο σπίτι του 32χρονου στην Αμμουδάρα. Συγκεκριμένα το σπίτι του αλλοδαπού άντρα από χθες το φρουρούσαν αστυνομικοί εώς πραγματοποιηθεί κατοίκον έρευνα. Κατά την διάρκεια της νύχτας, εντοπίστηκε μία γυναίκα, συγγενείς του φερόμενου ως δράστη να βγαίνει από το σπίτι και να κρατάει μία σακκούλα, η οποία περιείχε χρυσά κοσμήματα και κινητά τηλεφωνα.

Πώς δρούσε η εγκληματική ομάδα – Πού είχαν “χτυπήσει” και πώς εξαρθρώθηκε

Αναφορικά με το χρονικό της εξάρθρωσης, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική προανάκριση της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, η οργανωμένη ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από τρία τουλάχιστον μέλη, δρούσε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε καταστήματα (super market), κοσμηματοπωλεία κ.λ.π. αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορα χρηματικά ποσά.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα μέλη της ομάδας, είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), κατά τον οποίο, αφού εντόπιζαν ανασφάλιστα οχήματα, τα αφαιρούσαν είτε με τη βία, είτε μετά την απομάκρυνση των ιδιοκτητών τους.

Στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνηση και διαφυγή τους έπειτα από την ολοκλήρωση των ληστειών, ενώ προκειμένου να δυσχεράνουν τις έρευνες των Αρχών, προκαλούσαν πυρκαγιά σε αυτά, καταστρέφοντας τα ολοσχερώς.

Μετά από κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα της 10.06 προς 11.06.2015, σε περιοχή του Ηρακλείου, εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο του οποίου, αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, αναπτύχθηκαν απογευματινές ώρες της 11.06 και 12.06.2015, με σκοπό τον εντοπισμό οχήματος και την κάλυψη τουριστικών περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων και κοσμηματοπωλείων. 

Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη των τριών μελών της εγκληματικής ομάδας, μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ένοπλης ληστείας.

Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, προέκυψε ότι οι τρεις συλληφθέντες, με την παραπάνω μεθοδολογία, έχουν διαπράξει τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

•    Την 01.08.2012, εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 45χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται εντός ξενοδοχειακής μονάδας στον Δήμο Χερσονήσου και με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν αφαιρέσει την 31.07.2012 από το Ηράκλειο, προκαλώντας εμπρησμό μετά την τέλεση της ληστείας.

•    Την 09.07.014, εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 38χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται στον Δήμο Μαλεβιζίου και με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, ενώ διέφυγαν με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν αφαιρέσει την 31.07.2012 από το Ηράκλειο, προκαλώντας εμπρησμό μετά την τέλεση της ληστείας. Κατά τη διαφυγή τους, αφαίρεσαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο προκάλεσαν εμπρησμό.

•    Την 12.02.2015, με την απειλή όπλων (δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov και πυροβόλο όπλο), προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 47χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου. Στη συνέχεια, εισήλθαν σε super market στο Ηράκλειο, όπου με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 5.800 ευρώ.

•    Την ίδια μέρα (12.02.2015), εισήλθαν σε super market, στο Γάζι Ηρακλείου  και με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.800 ευρώ, ενώ το ίδιο βράδυ, εισήλθαν σε βενζινάδικο στη Νέας Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 610 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν αφαιρέσει την 01.02.2015, προκαλώντας εμπρησμό.

•    Την 03.04.2015 εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 43χρονου και 41χρονης, που βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου και με την απειλή όπλων και σωματικής βίας, αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα συνολικής αξίας 100.070 ευρώ, ενώ μετά τη διαφυγή τους, προκάλεσαν εμπρησμό στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το οποίο αφαίρεσαν την 02.04 προς 03.04.2015.

•   Την 05.05.2015, δύο από τους τρεις δράστες, αποπειράθηκαν να εισέλθουν σε κοσμηματοπωλείο, που βρίσκεται στην περιοχή Αμμουδάρας Ηρακλείου, έγιναν όμως αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ.Φ. το οποίο είχαν αφαιρέσει από αγροτική τοποθεσία στο Δήμου Ηρακλείου, προκαλώντας εμπρησμό.

Η συνολική οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι ξεπερνά το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook