Την άποψή του ότι η μόνη λύση την Ελλάδα είναι η πτώχευση, εξέφρασε την Παρασκευή ο Βρετανός αναλυτής της Independent, Ανδρέας Ουίταμ Σμιθ.

«Οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν θα πληρώσουν», αναφέρει ο Σμιθ υποστηρίζοντας ότι σε με τον τρόπο αυτό μπορεί οι Έλληνες να υποφέρουν την υποτίμηση του νομίσματος και νσ επικρατήσει χάος αλλά θα είναι μόνο… ελληνικό χάος!

«Οι Έλληνες δεν πρέπει πλέον να ανησυχούν για το χρέος τους γιατί ξέρουν πως δεν μπορούν να προσπαθούν για το αδύνατο. Το πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα αντιμετωπίσουν την επερχόμενη καταστροφή», είπε ο Βρετανός αναλυτής.

«Γιατί οι εργάτες πρέπει να πληρώνουν τα μέτρα λιτότητας με μειωμένους μισθούς και απολύσεις; Αυτό είναι το ερώτημα που η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αδυνατεί να απαντήσει», λέει ο Ουίταμ Σμιθ τονίζοντας ότι εάν ήταν Έλληνας πολίτης δεν θα δεχόταν τα μέτρα λιτότητας που θα όριζαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά θα προτιμούσε να «πάρει η χώρα το δικό της φάρμακο, παρά να δεχτεί, εξαναγκαστικά, την θεραπεία διεθνών φορέων».

«Το default θα γίνει μια μέρα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, και ξαφνικά οι Έλληνες θα επιστρέψουν στην δραχμή. Έτσι, τουλάχιστον η Ελλάδα θα γίνει πιο φτηνός προορισμός διακοπών και θα έχει καλύτερα κέρδη από εξαγωγές προϊόντων. Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν και φυσικά στην χώρα θα επικρατήσει χάος, αλλά θα είναι το δικό της χάος», προσθέτει.

Ο Ουίταμ Σμιθ παραδέχεται, ωστόσο, πως αυτό το «χάος» δεν θα είναι μόνο δικό μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Lehman Brothers που χρεοκόπησε το 2008.

Ο αναλυτής της Independent υποστηρίζει ότι το ελληνικό default πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να «για να μπορέσουν να ζήσουν οι Έλληνες καλύτερα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook