Με το σύνθημα «Πάμε Ελλάδα» ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει διαφημιστική εκστρατεία, προκειμένου οι Κύπριοι, που θα επιλέξουν το εξωτερικό για διακοπές, να προτιμήσουν την Ελλάδα. Η εκστρατεία θα αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις σε καθημερινές εφημερίδες και πινακίδες στους δρόμους και θα χρηματοδοτείται από 19 εταιρείες μέλη του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου -Ελλάδας.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, ο Σύνδεσμος βοηθά τον τουρισμό της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση την οικονομία της, η οποία ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Άκης Πηγασίου και προσθέτει πως «εντάσσεται στις πολύπλευρες δραστηριότητες του Συνδέσμου για ενίσχυση των εμπορο -οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, παρά την οικονομική κρίση οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου – Ελλάδας παρουσίασαν αύξηση κατά 7.3% το 2010, ειδικότερα την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος του 2010, οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου – Ελλάδας ανήλθαν σε €1.46 δισ., έναντι €1.36 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου στην Ελλάδα τους μήνες Ιανουάριο – Δεκέμβριο του 2010 ανήλθαν σε €244 εκατ., σε σύγκριση με €220 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2009, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του περίπου 11%. Για την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε €1.22 δισ. σε σύγκριση με €1.14 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του περίπου 7%.

Θετικά εξελίσσεται και η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την 4η χώρα σε προσέλευση τουριστών στην Κύπρο, ακολουθώντας τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από την Κύπρο προς την Ελλάδα, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη προτίμηση των Κυπρίων για διακοπές, αφού κάθε χρόνο δέχεται περί τους 300.000 επισκέπτες από την Κύπρο. Τα συνολικά ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό για διακοπές το 2010 ανήλθαν σε 840.000.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ανέρχονταν σε 710 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας, Άκης Πηγασίου, εκτιμά ότι «οι δύο χώρες μπορούν όχι μόνο να εμβαθύνουν τις εμποροοικονομικές τους σχέσεις, αλλά και να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια» και συμπληρώνει: «Γι\’ αυτό ευνοούμε τις κοινοπραξίες και τις συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών τόσο στις αγορές μας, όσο και στην περιφέρεια μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει κυπριακές εταιρείες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και η Κύπρος ελληνικές εταιρείες, που θέλουν να επενδύσουν στη Μέση Ανατολή».

Ο εμπορικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Σκρόνιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Ελλάδος για την πρωτοβουλία του και τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν στενότερα οι δύο χώρες. Ως νέοι τομείς συνεργασίας (πέραν του τουρισμού και των τροφίμων) αναφέρθηκαν η ενέργεια και η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook