Μέχρι και οι βιομήχανοι ξεσηκώθηκαν αφού η φορολογία τους πλήττει με άμεσες συνέπειες στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στην ανεργία και, κυρίως, στην κατανάλωση με τις ακριβές τιμές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει υπέρμετρα τη βιομηχανική παραγωγή με την επιβολή νέου φόρου στη κατανάλωση φυσικού αερίου, ενός φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου, πλήττει ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια και οδηγεί σε κλείσιμο και απολύσεις πολλές επιχειρήσεις.

Αυτό επισήμαναν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Ένωση Βιομηχανικών καταναλωτών Ενέργειας, αφού με την επιβολή του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο θα σημάνει αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 15% !!

Η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 €/ Gigajoule, δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική Οδηγία, τη στιγμή που (α) τα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν επιβάλλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της Οδηγίας (0,15€/ Gigajoule) και (β) καμιά από τις γειτονικές χώρες και άμεσα ανταγωνιστές μας δεν επιβαρύνει με φόρους το φυσικό αέριο. Ειδικότερα,
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο. Το ύψος αυτού αναμένεται να είναι 1,5 €/Gigajoule (5,4 €/MWh).

·Αυτό σημαίνει αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 15%!

·Το μέτρο ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας και οδηγεί εκ των πραγμάτων πολλές επιχειρήσεις σε παύση εργασιών και απώλεια θέσεων εργασίας, όπως έγινε ήδη με την άλλοτε ανθούσα κεραμοποιία και βιομηχανία ειδών υγιεινής.

· Το προσδοκώμενο έσοδο για τα κρατικά ταμεία είναι της τάξης των 50 εκατ. € ανά έτος από τη βιομηχανία. Το ποσό είναι μηδαμινό για τις ανάγκες τις οικονομίας και φανερώνει πως στο βωμό της άμεσης είσπραξης θυσιάζονται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

· Το ύψος του φόρου δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική Οδηγία (96/2003), δηλ. 0,15 €/Gigajoule (0,54 €/MWh).

·Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή ανάμεσα στις γειτονικές και άμεσα ανταγωνιστικές χώρες και για μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Μόνο 5 από τις 27 χώρες επιβάλλουν μεγαλύτερη φορολογία (Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Σλοβακία).

·H ίδια η Οδηγία περιλαμβάνει πρόβλεψη για την προστασία κλάδων της βιομηχανίας που θεωρούνται εντάσεως ενέργειας (άρθρο 17). Δίδεται έτσι η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να εφαρμόζουν ευεργετικές διατάξεις υπέρ της βιομηχανίας τους, ρήτρα που ενεργοποιούν ήδη κάποια Κράτη Μέλη.

·Οι τιμές φυσικού αερίου που πληρώνει σήμερα η μεταποιητική μας βιομηχανίας είναι μέχρι 100% ακριβότερες από αυτές σε γειτονικές χώρες.

·Το μέτρο συνδυάζεται με την εφαρμογή ήδη πολύ υψηλού ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.


Οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνει σήμερα η μεταποιητική μας βιομηχανίας είναι μέχρι 100% ακριβότερες από αυτές στις γειτονικές μας χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι οι κύριοι ανταγωνιστές μας.

Με τον νέο φόρο το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 10– 15 % και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες βιομηχανίες στο λουκέτο, όπως έκλεισαν τα εργοστάσια της άλλοτε ανθούσας κεραμοποιίας/ βιομηχανίας ειδών υγιεινής, ενώ θα ακυρωθεί η μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια που αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης της Οικονομίας μας.

Σε μια κρίσιμη για τα έθνος περίοδο που το ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η αύξηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η επιβολή νέων φορολογιών στην παραγωγή το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει κάθε ίχνος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Σε μια περίοδο όπου η καθίζηση της εγχώριας αγοράς καθιστά τη στροφή στο σκληρό, διεθνή ανταγωνισμό επιλογή επιβίωσης, η οικονομική πολιτική οφείλει να μην απαξιώνει συνεχώς και καταρρακώνει τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή σκηνή.

Στον αγώνα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν και να διατηρήσουν χιλιάδες παραγωγικές θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση οφείλει, εάν δεν μπορεί να σταθεί αρωγός, τουλάχιστον να μη δυσχεραίνει την προσπάθεια.

Απευθύνουμε στη Κυβέρνηση ύστατη έκκληση να αποσύρει την πρόταση φορολόγησης του φυσικού αερίου για την βιομηχανία.

Μέλη της ΕΒΙΚΕΝ είναι οι Εταιρείες: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ, ΕΛΒΑΛ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ ELFE ABEE, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ ΑΕ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ ΑΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ, SOVEL ΑΕ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ, ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ, ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΒΕΕ

protothema.gr