Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές, είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τονίζοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β' πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, ακόμα και τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Επανέλαβε δε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Πριν ανακοινώσει τα σκληρά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο κ. Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές ότι πρόκειται για έκτακτα, στοχευμένα και περιορισμένης διάρκειας μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σύστημα για το οποίο δεσμεύθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη θα αρχίσουν άμεσα, ενώ ανέφερε ότι έδωσε εντολή να υπολογισθούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο, τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι διάφορες κοινωνικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα.

Τα νέα μέτρα

Πάντως, βάσει όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα:

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης για την κυβέρνηση) στα εισοδήματα (με εξαίρεση αδύναμων ομάδων), η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Ειδικότερα, επιβάλλεται:

Ειδική εισφορά 5% για βουλευτές, αιρετούς άρχοντες, υψηλόβαθμα στελέχη σε ΟΤΑ

Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000

Εισφορά 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ

Εισφορά 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο και με τον ίδιο συντελεστή για όλο το πόσο. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).
Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.

* Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%.

* Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σημειώνεται ότι το τέλος αυτό δεν θα συμψηφίζεται με τη φορολογία εισοδήματος.

* Πλήρης εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για επιχειρήσεις, μικρή αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

* Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά η μείωση του ορίου για επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα 200.000 ευρώ, θα ισχύσει όπως είχε αποφασιστεί.

 Υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν ήδη μεγάλα βάρη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων δεν ενδιαφέρει τος δανειστές μας».

Ωστόσο, αφήνοντας μια ελπίδα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν περάσουμε τον κάβο, πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά».

 

 

in.gr