Τελευταία ενημέρωση: 23:00

Στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Τίτου έφτασε λιγο μετά τις 8.30 το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών και ενώ οι πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως αιθάνεται ευλογημένος που βρίσκεται απόψε στη Κρήτη και το Ηράκλειο εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα απο τους συγκεντρωμένους.

“Φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ευρώπη” επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης αναφέροντας πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς ειναι μια λογική πρόταση. Αναφορικά με τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην ΕΕ σημείωσε πως υπαρχει μια μικρή μειοψηφία που ειναι υπερ της λιτότητας, μια αλλη ομαδα που εχει επιβάλλει λιτότητα χώρος να τη πιστεύει και τέλος υπαρχει και μια ομαδα που δεν πιστεύει στη λιτότητα, δεν εχει επιβάλει λιτότητα αλλα φοβάται να στηρίξει την ελληνικη πλευρά.

Δεν υπαρχει χωρα στην παγκόσμια ιστορία που καπιταλισμού που να εχει επιβληθεί λιτότητα για τόσα χρόνια” τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι  “κανείς απο τους δανειστές δεν πιστεύει οτι με τους όρους που μας προτείνουν οτι θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε. Προσποιούνται. Ε δεν θα το κάνουμε αυτό. Δεν θα πούμε ψέμματα στους λαούς της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά:

Δεν ειναι οτι δεν φοβόμαστε. Άλλά άλλο να φοβάσαι και αλλο να είσαι έρμαιο του φόβου. Ξέρουμε να λέμε “ναι” σε λογικές προτάσεις. Δεν θα γίνουμε “yes men” και “yes woman

Δεν είναι μεταρρύθμιση το κόψιμο συντάξεων – Είναι χασαπική

Ο Υπουργός Οικονομικών συνέχισε την ομιλία του υπό το ημίφως λόγω τεχνικού προβλήματος, αποκαλύπτοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές.

“Η Ελλάδα χρειαζεται μεταρρυθμίσεις, υπαρχουν παθογένειες σε δημόσιο και ιδιωτικο τομέα. Προτείνουμε ανεξάρτητη αρχή για τη φορολογία. Αυτο ειναι μεταρρύθμιση. Δεν ειναι να αυξήσεις το ΦΠΑ ή να κόψεις συντάξεις. Αυτο ειναι χασαπική”  δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας μια καταγραφή των προτάσεων της ελληνικης κυβέρνησης.

“Αν ειναι να υπαρξει συνεργασία με τους ιδιώτες να υπάρξει. Μέσω συνεργασίας με αναπτυξιακή τράπεζα”.

Οταν ρωτάω τους δανειστές “θα πούλαγες τα αεροδρόμια; Σου απαντούν αρνητικά” περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας: “Αλλά υπονοούν πως εσυ δεν εχεις τα ιδια δικαιώματα με τους άλλους γιατι είσαι χρεοκοπημένος”. 

Αντίστοιχες απαντήσεις εχει λάβει ο ιδιος και για τον διαφορετικό ΦΠΑ στα νησιά παρά το γεγονός πως αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες…

Για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Όσον αφορά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

Ηταν μια μεγάλη νίκη αυτό. Μας κατηγορούν οι μαζορέτες του Μνημονίου οτι υπογράψαμε μνημόνιο. Την επόμενη μέρα οι θεσμοί ήθελαν να επιστρέψουμε στο κάθεστε της τρόικα. Να γεμίσουν αεροπλάνα με τεχνοκράτες και να έρθουν στην Ελλάδα. Το απορρίψαμε. Καμια διαπραγμάτευση δεν έγινε στην Αθήνα. Δεν μπήκαν σε κανενα Υπουργειο ποτέ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος σε προηγούμενες πρακτικές έκανε λόγο για υπερασπιστές της Τρόικα που ασέλγησαν στον ελληνικό λαό

Σαν μαυραγορίτες της κατοχής που τότε φώναζαν “βάστα Ρόμελ” σημερα φωνάζουν “βάστα τροικα”. Στην πραγματικότητα τους τρώνε οι τύψεις για την ασέλγεια που έπραξαν στον ελληνικό λαό

Αν θέλουν ταπείνωση θα πρέπει να θυσιάσουν την Ενότητα της Ευρώπης

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα και σχολιάζοντας την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών,  ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά:

Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο Υπουργών και Αρχηγών Κρατών. Θα εχουν οι εταίροι τη πιο λογική πρόταση. Αν θέλουν ταπείνωση θα πρέπει να θυσιάσουν την ενότητα της Ευρώπης

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη σημειώνοντας

Η Κρήτη ειναι ευλογημένο μέρος. Δεν θελω να δω στη Κρήτη εναν αυτοκινητόδρομο με διόδια ή ενα διακομιστικο λιμάνι. Αλλά αυτό ειναι μια προσωπική άποψη.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν οι πολίτες

Το ευρώ δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης – Δεν έχουμε τέτοια εντολή

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης που έχει συνηθίσει να δέχεται ερωτήσεις και ως καθηγητής αλλά και με την είσοδό του στην πολιτική, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που έθεσε ο κόσμος.

“Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τα φάρμακα, για τα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και…κομήτης να μας χτυπήσει…αλλά το ευρώ δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν αποτελεί κομμάτι της διαπραγμάτευσης.

Εάν συμφωνούσαμε οτι η έξοδος απο το ευρώ ηταν η βέλτιστη λύση, θα καναμε μια επίτροπη για το χρεος, θα το διαγράφαμε οπως ο ισημερινός και θα προχωρούσαμε. Η έξοδος απο το ευρω θα ειναι πραγματικά επίπονη για τον λαό και δεν εχουμε αυτή την εντολή για έξοδο αλλά για διαπραγμάτευση. Δεν υπαρχει θεμα σύγκρισης με την Αγγλία καθώς δεν μετέχει στο ενιαίο νόμισμα.

Απατώντας για το είδος της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι “οταν θα έρθει η συμφωνία, θα εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους. Δεν θα εχει δάνειο. Θα ειναι μια συμφωνία έντιμη, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλα τα εκτρώματα των προηγούμενων αλλα δεν θα προσθέσουμε ούτε ενα”

Να αποδοθούν ευθύνες για το PSI

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο Υπουργός Οικονομικών όσον αφορά την κριτική του για την επιλογή προηγούμενης συγκυβέρνησης, να γίνει το PSI, για το οποίο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες

“Δεν ηταν απαίτηση των δανειστων το Psi αλλα των δικών μας. Και γι αυτο θα πρεπει να αποδοθούν ευθύνες”, σημείωσε χαρακτηριστικά

“Εργαλειο” των δανειστών η έλλειψη ρευστότητας 

Ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κόσμο, αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν άμεσα και την Κρήτη (αεροδρόμιο Χανίων)

Το κράτος εχει συνέχεια. Οταν εχουν ξεκινήσει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, με τις οποίες δεν συμφωνούμε, για να τις ανατρέψουμε θα πρεπει να τις πληρώσουμε. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε ολα τα νομικά δικαιώματα του δημοσίου, δήλωσε ενώ απατώντας σε ερωτήσεις για την έλλειψη ρευστότητας, τα δάνεια που έχει πληρώσει η χώρα μας μέχρι τώρα και την επίτευξη συμφωνίας,  είπε:

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί εργαλείο των δανειστων για να μας σύρουν σε μια συμφωνία κακή και για τους ίδιους. Τελικα οι δανειστές δεν ειναι ούτε καλοί ως εγωιστές”. 

Σε κάθε σοβαρή καπιταλιστική χωρα οταν σου δίνουν ενα τέτοιο προϊόν (δάνειο σε ελβετικό φράγκο) θα πρεπει να ενημερώνουν τους πελάτες. Και εδω πρεπει να αποδοθούν ευθύνες”

-“Αν κλειστεί ο κ. Τσιπρας με την κ. Μερκελ, την κ. Λαγκάρντ δεν υπαρχει κανένας λόγος να μην υπαρξει συμφωνία. Ποτέ δεν σας λέγαμε (ως ηγετική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ) οτι ειμαστε κοντά σε συμφωνία παρα μονο οταν βλέπαμε οτι είμαστε”

“Εμείς θεωρούμε οτι το καθήκον των ευρωπαίων ειναι να δουν το συμφέρον του ευρωπαίους πολίτη, να βλέπουμε απο την ιδια πλευρα το πρόβλημα. Και το πρόβλημα ειναι η σαθρή δομή του ευρω”.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκλεισε την ομιλία του και τη συζήτηση με τον κόσμο λίγο πριν τις 11 το βράδυ, στέλνοντας ένα μήνυμα

“Οχι δεν θα δεχτούμε να ταπεινωθούμε”, είπε χαρακτηριστικά

 
 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήρθε στην Κρήτη συνοδευόμενος από τον επίσης γνωστό οικονομολόγο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, με τον οποίο ο Υπουργός έχει γράψει βιβλίο για την κρίση του ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook