Αύξηση περιστατικών  εμφράγματος του μυοκαρδίου σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. 

Η επιστημονική κοινότητα εκπέμπει SOS ενώ γίνεται μία προσπάθειες με πρωτοβουλία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Κρήτης για την ολιστική αντιμετώπιση περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου. 

Στην σημαντική αυτή προσπάθεια που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στον νομό Ηρακλείου, συμμετέχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των Κ.Υ της ενδοχώρας του νομού, το ΕΚΑΒ Κρήτης και τα δύο νοσοκομειακά ιδρύματα του Ηρακλείου, το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ.

Σε συνάντηση που έγινε το πρωί για την λειτουργία του προγράμματος “Stent for Life”, στην οποία οποία προσκλήθηκαν ο Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου ΓΝΗ, οι Δ/ντές των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ Ν. Ηρακλείου, καθώς και ο Δ/ντής του ΕΚΑΒ Κρήτης συζητήθηκαν οι σχετικές λεπτομέρειες και προϋποθέσεις λειτουργίας του προγράμματος.

Η εν λόγω προσπάθεια έχει ως στόχο να βελτιώσει την παροχή φροντίδας και την πρόσβαση των ασθενών στην εξοικονόμηση ενδείξεις της πρωτοβάθμιας διαδερμική στεφανιαία επέμβαση  ζωής, μειώνοντας έτσι θνησιμότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς που πάσχουν από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Stent for Life”

•    Αποστολή
Η πρωτοβουλία “Stent for Life” έχει στόχο την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο σε επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης (πρωτογενή PCI) που βελτιώνουν τη θνητότητα και νοσηρότητα.

•    Σκοπός
Η πρωτοβουλία “Stent for Life” είναι μια μοναδική Ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας επεμβατικών και μη επεμβατικών καρδιολόγων, εκπροσώπων κυβερνήσεων, συνεργατών από τη βιομηχανία και συλλόγων ασθενών με σκοπό τη δημιουργία δικτύων αντιμετώπισης της πλειοψηφίας των ασθενών με STEMI, καταγράφωντας συγχρόνως τα εμπόδια στην εφαρμογή ενός προγράμματος πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να :
•    Υποστηρίξει την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη διαχείριση ασθενών με STEMI.
•    Βοηθήσει να αναγνωριστούν συγκεκριμένα εμπόδια στην εφαρμογή των οδηγιών.
•    Καθορίσει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των ασθενών με STEMI στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση σε πρωτογενή αγγειοπλαστική.

•    Στόχοι
Η πρωτοβουλία “Stent for Life” έχει τους ακόλουθους βασικούς στόχους να πραγματοποιήσει:
•    Να ορίσει τις περιοχές/ χώρες με άμεση την ανάγκη για τη βέλτιστη θεραπεία του εμφράγματος.
•    Να επιτύχει ρυθμούς PPCI > 600/εκατομ/έτος.
•    Να αυξήσει τη χρήση πρωτογενούς PCI σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στους ασθενείς με STEMI.
•    Να προσφέρει υπηρεσίες 24/7 (24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα) στα επεμβατικά κέντρα της χώρας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με STEMI.

•    Ιστορία
Η πρωτοβουλία “Stent for Life” ξεκίνησε από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επεμβατικής Καρδιολογίας (EAPCI), του EuroPCR, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το Acute Cardiac Care, των Καρδιολογικών Εταιρειών των συμμετεχόντων χωρών και της Βιομηχανίας (EUCOMED) στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2009 στην Βαρκελώνη.  

•    Διακήρυξη
Εθνικές Καρδιολογικές Εταιρείες 10 χωρών υπέγραψαν διακήρυξη ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την αποστολή της πρωτοβουλίας “Stent for Life” στη χώρα τους. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ισπανία και την Τουρκία. Κάθε χώρα θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δράσεων για να αυξήσει την πρόσβαση των ασθενών στην πρωτογενή αγγειοπλαστική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook