Στην ανάγκη μετασχηματισμού του ΟΤΕ ώστε να είναι έτοιμος να συγχωνευθεί με την Cosmote «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο Μ.Τσαμάζ υπογράμμισε την ανάγκη για περιστολή του κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ, ανταγωνιστικά προϊόντα, αναδιοργάνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Οργανισμού, αλλαγή αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, επενδύσεις σε δίκτυα, αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής και βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών.

Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως η κρίση στην ελληνική οικονομία και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν επιφέρει μείωση της κατανάλωσης, που με τη σειρά της είχε αντίκτυπο και στη γενικότερη οικονομική εικόνα του ΟΤΕ, με τον τζίρο να σημειώνει το 2010 βουτιά πάνω από 10% και τα κέρδη να συρρικνώνονται σε ποσοστό περίπου 70%.

Χαρακτηρίζοντας «σωτήριες» τις ενέργειες του προκατόχου του Π.Βουρλούμη για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ, τόνισε ότι οι κυριότερες αιτίες για την αρνητική εικόνα των οικονομικών του ΟΤΕ είναι η επίδραση της ελληνικής οικονομίας, ο ανταγωνισμός, οι αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής, οι αυξημένες δαπάνες προς το ΙΚΑ για την εθελουσία έξοδο του 2005, η έκτακτη εισφορά, η εσωτερική κουλτούρα του ΟΤΕ, ενώ αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η επένδυση στη Ρουμανία, η Romtelekom.

Η Cosmote, υποστήριξε, εξακολουθεί να αποτελεί το δυνατό χαρτί του Ομίλου αν και δέχεται πόλεμο τιμών από τους ανταγωνιστές της, ενώ για τις άλλες επενδύσεις στα Βαλκάνια σημείωσε ότι γενικά βρίσκονται εντός των στόχων, εκτός από την Αλβανία, όπου η AMC κατέγραψε μεγάλη κάμψη στα κέρδη.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμη» την προσεχή διετία, πρόσθεσε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ήταν «ήπιας μορφής σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε ανάλογες ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως διοίκηση και εργαζόμενοι πρέπει να βρουν λύση «όχι όμως με τα κεκτημένα του παρελθόντος» -αφήνοντας επίσης αιχμές κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, την οποία κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι ο ΟΤΕ πρέπει να εξελιχθεί.

Από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι κ.κ.Κούτρας και Μπιρμπίλης υπογράμμισαν ότι επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας και επέκριναν τη διοίκηση λέγοντας πως δεν έχει βρεθεί σημείο επαφής με τους εργαζόμενους.

Οι ίδιοι κάλεσαν τους μετόχους να δουν τα πράγματα ψύχραιμα ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν οι μεμονωμένες ενέργειες, εκτιμώντας επίσης πως αν δεν προχωρήσουν οι τεχνολογικές τομές με την ανάπτυξη του VDSL ή του Faber to the Home ο ΟΤΕ θα καταστεί ζημιογόνος.

«Κερδοσκοπικά παιχνίδια» με τη μετοχή του ΟΤΕ

Κατά τη συνέλευση, μέτοχοι, διοίκηση και εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή του ΟΤΕ.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ άφησαν αιχμές για παιχνίδια με τη μετοχή του Οργανισμού, θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν στις ομιλίες του και οι μέτοχοι αναφερόμενοι σε κερδοσκοπικές πρακτικές που οδήγησαν τη μετοχή του ΟΤΕ λίγο παραπάνω από τα 6 ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook