Απαντώντας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα λεγόμενά του σε σχέση με τις προτάσεις των θεσμών στη διαπραγμάτευση, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να βάλει αυτά που είπε χθες σε ένα χαρτί, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των θεσμών και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «Βγαίνει ο κ. Γιούνκερ και λεει “εγώ δεν πρότεινα τέτοια πράγματα, θέλω άλλα. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, λογικές προτάσεις, ποτέ δεν είπα να ακριβύνει ο ΦΠΑ στο ρεύμα, στα φάρμακα” κλπ. Εγώ δεν στέκομαι στο ότι το χαρτί που έδωσε εκ μέρους των θεσμών στον Τσίπρα έχει αυτές τις προτάσεις, τις οποίες χθες απέρριψε ο κ. Γιούνκερ, λέω να βάλει ο κ. Γιούνκερ σήμερα στο χαρτί αυτά που είπε χθες με θετικές προτάσεις, να εξασφαλίσει τη στήριξη των θεσμών σε αυτή τη νέα προσέγγιση και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ξαναρχίσουν να συζητούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παραγωγικά. Γιατί την Κυριακή οι εκπρόσωποι των θεσμών είπαν στους δικούς μας “δεν έχουμε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούμε”. Και αύριο στο Eurogroup να μην χειροτερέψουν τα πράγματα». 

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, Πέμπτη, σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι το Eurogroup με την σημαντική παρουσία του Σόιμπλε είναι ο χώρος που θα βρεθεί η λύση. Και οι τεχνοκράτες να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε η λύση να δοθεί εκεί όπου εξαρχής διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας, στο επίπεδο των ηγετών». 

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ακόμη, μιλώντας στο Βήμα: «Κορυφώνεται μια προσπάθεια, η οποία εμπεριέχει δυο στοιχεία. Το ένα είναι η προσπάθεια κάθε πλευράς να πετύχει το καλύτερο για την πλευρά της και το δεύτερο είναι ένας επικοινωνιακός πόλεμος με μέγα όπλο την προπαγάνδα, επιδιώκοντας την ταπείνωση του αντιπάλου. Ξέρετε ότι σε μια συμφωνία έχει σημασία μετά να κορδώνεται και κάποιος για το ότι νίκησε. Ορισμένοι για πολιτικούς λόγους θέλουν την ταπείνωση της ελληνικής πλευράς, για να δώσουν ένα σήμα στους άλλους λαούς να μην ψηφίζουν έτσι στις εκλογές που έρχονται. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το παρακάνουν, γιατί δείτε με τους τσαμπουκάδες τους πόσο ανέβηκαν γρήγορα και νευρικά τα επιτόκια ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας, διαψεύδοντας τις θεωρίες ότι “οι Έλληνες θα καταστραφούν” και “εμείς είμαστε οχυρωμένοι και δεν τρέχει τίποτα”». 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε τέλος, ότι η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν: «Χρειάζεται συμφωνία, γιατί η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Επείγει η συμφωνία, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση παλεύει και πολύ σωστά κάνει, για να επιδιώξει αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή στις δεδομένες συνθήκες και νομίζω ότι αυτή την ώρα, όσοι θέλουν τη συμφωνία, την καλύτερη δυνατή για τη χώρα, είναι τουλάχιστον το 70-80% του ελληνικού λαού και πρέπει να βλέπουν καθαρά τα πράγματα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook