«Την υψηλότερη παραγγελία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας» καυχιέται ότι εξασφάλισε η Airbus, κάνοντας ένα ακόμα βήμα μπροστά από τον βασικό ανταγωνιστή της, την αμερικανική Boeing, στην «κούρσα» για τη μεγαλύτερη αεροναυπηγική εταιρεία του κόσμου.

Η παραγγελία, ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, έγινε από τον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους της Μαλαισίας AirAsia και αφορά σε 30 αεροσκάφη τύπου A320 και 150 τύπου A320neo.

Το A320neo, η νεότερη εκδοχή του πολύ επιτυχημένου A320, αποτελεί το καινούργιο «αστέρι» της Airbus. Κύριο πλεονέκτημά του είναι η οικονομία σε καύσιμα, που φτάνει -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Airbus- στο 15% σε σχέση με ένα Boeing 737.

Η Airbus καυχιέται ότι το A320neo αποδεικνύεται μακράν «το καλύτερο σε πωλήσεις αεροσκάφος στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας». Ήδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για περισσότερες από 1.000 μονάδες, εκ των οποίων 667 τις πρώτες… τέσσερις ώρες του Paris Air Show.

Η παραγγελία-μαμούθ της AirAsia έσπασε το ρεκόρ που κατέρριψε η ίδια η Airbus μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, με τη συμφωνία που έκλεισε με τον ινδικό αερομεταφορέα IndiGo για 180 αεροσκάφη, επίσης A320neo.

in.gr