Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε 12,3% στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής διαμορφώθηκαν στα 97,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 86,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά πέρυσι λόγω της κρίσης χρέους στηρίζονται κατά βάση στην ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους. Πέρυσι, η χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ σχεδόν διπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 97,67 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 από 49,7 δισ. ευρώ στις αρχές του ίδιου έτους.

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης είχε επισημάνει νωρίτερα την Πέμπτη πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών «επηρέασαν και συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών» από την ρευστότητα της ΕΚΤ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα η εξέλιξη αυτή να έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank έχουν ήδη ανοίξει γραμμές χρηματοδότησης με ξένες τράπεζες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook