Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη έχουν έμμεσες επαφές με εκπροσώπους των αρχών στην Τρίπολη και μελετούν το ενδεχόμενο να παραμείνει στη Λιβύη ο Μοάμαρ Καντάφι εάν εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό, για την ύπαρξη επαφών μεταξύ των εξεγερμένων και της εξουσίας, ο κ. Σαμάμ απάντησε: «Ναι, γίνονται επαφές μέσω μεσολαβητών. Αλλά αυτές οι επαφές και διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ποτέ άμεσα. Έχουν γίνει κατά καιρούς, είτε στη Νότια Αφρική, είτε στο Παρίσι, όπου ο Καντάφι προσφάτως έστειλε έναν εκπρόσωπό του, για να μιλήσει μαζί μας».

«Συζητούμε μαζί τους, τους μηχανισμούς αποχώρησης του Καντάφι» συνέχισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων επαναλαμβάνοντας ότι η συμμετοχή του Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του σε μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λιβύη «αποκλείεται κατηγορηματικά».

«Θεωρούμε ότι ο Καντάφι θα πρέπει να σχεδιάσει την αποχώρησή του, ή έστω να αποδεχτεί να αποχωρήσει και να καταφύγει σε μια απόμακρη λιβυκή περιοχή. Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί σε μια λιβυκή όαση, υπό διεθνή επίβλεψη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Επιπλέον, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε τεχνοκράτη ή κάποιον αξιωματούχο, που δεν έχει αίμα στα χέρια του, για τη σύσταση μια προσωρινής κυβέρνησης, που θα πρέπει να οργανώσει τις εκλογές», είπε ο κ. Σαμάμ.

Ωστόσο σήμερα στη Βεγγάζη ο επικεφαλής των εξεγερμένων Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, που του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε στην εφημερίδα Φιγκαρό ο κ. Σαμάμ, δήλωσε μέσω διερμηνέα: «Δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες επαφές με το καθεστώς του Καντάφι».