Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, παρά τις επικρίσεις της Δαμασκού, νέες κυρώσεις κατά της Συρίας που θα εφαρμοστούν κυρίως σε τρεις Ιρανούς, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη \”λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στη χώρα\”, αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της. Είχε ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής την Τετάρτη από εμπειρογνώμονες χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά έπρεπε να λάβει τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων.

Επιβάλλει το \”πάγωμα\” περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρεις Ιρανοί τους οποίους η ΕΕ κατηγορεί ότι προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τους διαδηλωτές, σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι άλλοι τέσσερις είναι Σύροι αξιωματούχοι.

Οι διευρυμένες κυρώσεις αφορούν επίσης τέσσερις συριακές εταιρείες που συνδέονται με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τα ονόματα των προσώπων και των επιχειρήσεων θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.

\”Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ιράν που λέει ότι είναι απαράδεκτο να παρέχει εξοπλισμό και τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσει το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις\”, ανέφερε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει την καταστολή στη Συρία.

Ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ αρνήθηκε την Τετάρτη ότι η χώρα του λαμβάνει στήριξη από το Ιράν ή τη λιβανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και εξομοίωσε τις κυρώσεις της ΕΕ με έναν \”πόλεμο\” κατά της Συρίας.

Επέσεισε μάλιστα την απειλή της αναστολής της συμμετοχής της στην Ένωση για τη Μεσόγειο.

Η καταστολή έχει προκαλέσει από τις 15 Μαρτίου 1.300 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και έχει οδηγήσει στη σύλληψη περισσότερων από 10.000 ατόμων σύμφωνα με τις συριακές ΜΚΟ. Προκάλεσε επίσης τη φυγή χιλιάδων Σύρων στην Τουρκία και το Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook