Το προσχέδιο έκανε αρχικά λόγο για κεφάλαια «άνω των 110 δισ. ευρώ», αλλά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει αναφορά σε ποσό

Το προσχέδιο έκανε αρχικά λόγο για κεφάλαια «άνω των 110 δισ. ευρώ», αλλά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει αναφορά σε ποσό 

Την εντολή στους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ώστε στις αρχές Ιουλίου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προσχέδιο του κειμένου έκανε λόγο για συνολικό πρόγραμμα άνω των 100 δισ. ευρώ, αλλά στο τελικό κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε ποσά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «υιοθέτησαν την προσέγγιση που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, με τη μορφή των άτυπων και εθελοντικών μετακυλίσεων» του χρέους.

Οι ιδιώτες «θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε εθελοντική βάση» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη λήξη των κρίσιμων διαβουλεύσεων το βράδυ της Πέμπτης.

Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος «θα αποτελέσουν τη βάση για να στηθούν οι βασικοί παράμετροι του νέου προγράμματος βοήθειας» ενώ θα επιτρέψουν και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης», σημειώνει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή και οι βασικοί νόμοι για τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις «πρέπει να ολοκληρωθούν ως επείγοντα ζητήματα τις προσεχείς ημέρες».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στα ελληνικά δημοσιονομικά, και «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας» να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ επαναδιατυπώνουν «τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην Ευρωζώνη».

Για πρώτη φορά, δε, στα επίσημα συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής υπάρχει έκκληση των «27» προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα «να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος, καθώς και τα κύρια μέτρα».

«Δεδομένης της διάρκειας, του μεγέθους και της φύσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση της επιτυχίας» σημειώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

 

in.gr