Ως ένα θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας αποτιμά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για την νέα βοήθεια προς της Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά το δείπνο εργασίας των «27», όπου το ελληνικό ζήτημα ήταν το «κύριο πιάτο» επισήμανε ότι «έχουμε την υποστήριξη των εταιρών μας».

«Η απόφαση δεν είναι μόνο το πράσινο φως αλλά και θετικό σημάδι για το μέλλον της Ελλάδας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι είμαστε σε σταθερή πορεία, είναι μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει ένα πολύ δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές, ριζικές αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη. Οι Έλληνες έχουν επιδείξει τεράστια δέσμευση, δύναμη και προσπάθεια.

»Είναι μια μάχη για τον Ελληνικό λαό. Είναι μία μάχη για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, αλλά είναι, επίσης, μια μάχη για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και μια ενωμένη Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πορευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι, και αναμένουμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης [...] Αν γίνει αυτό, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε μια διαφορετική πορεία» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Νομίζω ότι, μαζί με την ισχυρή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει και μια ισχυρή δέσμευση από τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσουμε μαζί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς προφανώς για τη στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Θα πρέπει πάντα να ήμαστε προετοιμασμένοι στις δημοκρατίες για τη βούληση των βουλευτών μας και φυσικά για τις διοικητικές μας διαδικασίες. Αλλά όπως είπα, πιστεύω ότι εάν υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει και ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα την ίδια στιγμή».

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής

Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής λίγο μετά η κατ' ιδίαν συνάντησή του με τους έξι ισχυρούς της Ένωσης: Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη συνάντηση, τον πρωθυπουργό συνόδευε μόνον ο σύμβουλός του Γιώργος Γλυνός. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε προηγηθεί σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται.

Από κει και πέρα η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα που κάλυψε το πρόσφατο Eurogroup, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.

 

in.gr