Χαμόγελα ευτυχίας σκόρπισε στο Δήμο Γόρτυνας η είδηση πως οι μελέτες του βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού δικτύου Αγίας Βαρβάρας, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013”.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για τον Δήμο Γόρτυνας βρίσκεται λοιπόν στα σκαριά καθώς με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση με πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ των παραπάνω μελετών που εκπόνησε ο ΟΑΝΑΚ για λογαριασμό του πρώην, πλέον, Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Μετά λοιπόν από επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες και σειρά επαφών που είχε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης από την θητεία του ως Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας έως και σήμερα που ηγείται του διευρυμένου Δήμου Γόρτυνας, κατάφερε τελικά να πετύχει και να εξασφαλίσει την ένταξη της κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων καθώς και του δικτύου αποχέτευσης της Αγίας Βαρβάρας, συνολικού προϋπολογισμού 5.090.000 ευρώ. Η προώθηση του αναγκαίου έργου υποδομής για τον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας, ξεκίνησε προ 3ετίας και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του, καθώς η έναρξη των εργασιών αναμένεται να γίνει εντός του 2011, αφού για το τρέχον έτος υπάρχει προτεινόμενη πίστωση που φτάνει τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ!

Τι προβλέπει η μελέτη

Ο ακριβής τίτλος του έργου είναι : \”Δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αγίας Βαρβάρας\” και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2: \”Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων\” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013”.

Το έργο κατανέμεται σε δυο υποέργα. Το πρώτο εξ αυτών αφορά την κατασκευή εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας. Το συνολικό μήκος των αγωγών της αποχέτευσης θα φτάνει τα 21.146 μέτρα και παράλληλα θα κατασκευαστούν 3 αντλιοστάσια όπως και καταθλιπτικοί αγωγοί ακαθάρτων μήκους 465 μέτρων.

Το β\’ υποέργο είναι η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας τέτοιας που θα μπορεί να εξυπηρετεί σχεδόν 3.800 κατοίκους. Κάτι που σημαίνει, βάση του τωρινού πληθυσμού της Αγίας Βαρβάρας, πως ο εν λόγο βιολογικός θα μπορεί να εξυπηρετήσει ενδεχομένως και κάποιον άλλον όμορο οικισμό.

Η μέθοδος που έχει επιλεχθεί είναι με φυσικά συστήματα. Επίσης θα πραγματοποιηθούν έργα προσαγωγής των λυμάτων (κεντρικοί αγωγοί) συνολικού μήκους 800 μέτρων. Να σημειωθεί πως η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων έχει προσδιοριστεί στους 17 μήνες και όπως προαναφέρθηκε, η πίστωση που έχει προβλεφθεί για το 2011 ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα κατασκευαστεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης και πρέπει να έχει παραδοθεί προς χρήση στον Δήμο Γόρτυνας το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Την μετέπειτα λειτουργία του προβλέπεται να την αναλάβει ο Δήμος Γόρτυνας.

 Δικαίωση και απάντηση!

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Δήμαρχος Γόρτυνας μετά την θετική έκβαση που είχε η υπόθεση των δυο μελετών, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ένταξη του βιολογικού και του αποχετευτικού δικτύου Αγίας Βαρβάρας, ήταν ένα στοίχημα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

“Αποδείξαμε πως σαν Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας είχαμε ως στόχο την προώθηση αναγκαίων έργων υποδομής τα οποία στερούνταν επί σειρά ετών ο τόπος. Παρά τις δυσχερές συνθήκες και το πλήθος προβλημάτων που συναντούσαμε κατά καιρούς σαν δημοτική αρχή, εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Απεναντίας παλέψαμε, τρέξαμε, μοχθήσαμε και πλέον είμαστε έτοιμοι να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Την ίδια τακτική ακολουθούμε και σαν δημοτική αρχή του Δήμου Γόρτυνας, όπου ναι μεν δίνουμε έναν νέο κοπιαστικό αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όμως την ίδια ώρα ασχολούμαστε με ιδιαίτερη σοβαρότητα για την προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, που έχει ανάγκη το τόπος και τα οποία θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των δημοτών μας, οι οποίοι το αξίζουν.” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όλους αυτούς που κατά καιρούς αμφισβήτησαν ακόμη και δημόσια την δυνατότητα ένταξης του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τους δόθηκε μια ηχηρή, αποστομωτική, απάντηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook