Οι τουρίστες φτάνουν χλωμοί και νευρικοί στο αεροδρόμιο της Αθήνας και με μετρητά στα χέρια, γράφει ο Jon Henley στον Guardian.

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας συνάντησε την Παρασκευή στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» ένα ζευγάρι από την Ολλανδία, τον Kees van den Berg και τη Martje. Οι Ολλανδοί από την Ουτρέχτη κρατούσαν στα χέρια τους έναν φάκελο με 1.500 ευρώ μετρητά. «Μας φτάνουν για μια εβδομάδα, αν και είμαι σίγουρος ότι ο κίνδυνος έχει υπερεκτιμηθεί. Δεν βλέπω να φτάνουμε σε αυτό, ένας μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός χωρίς ρευστό, στην αρχή του καλοκαιριού;» λέει ο Kees στον Βρετανό δημοσιογράφο.

Ενας άλλος τουρίστας, ο Adrian Lewis από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος βρέθηκε και αυτός στο «Ελ. Βενιζέλος» την Παρασκευή, προκειμένου να πάει στην Κρήτη, έφερε μαζί του 500 δολάρια, επειδή όπως είπε «φοβόμουν για το τι θα συνέβαινε και δεν ήξερα τι νόμισμα θα έβρισκα (στην Ελλάδα). Τα δολάρια κυκλοφορούν γενικά» με ευκολία στις περισσότερες χώρες. «Η πιθανότητα ενός bank run και ίσως και της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων ήταν στο μυαλό μου, ωστόσο όλα δείχνουν αξιοσημείωτα ήρεμα. Υπήρχε μια μικρή ουρά στο ATM και μερικοί άνθρωποι έβγαζαν φωτογραφίες, αλλά τίποτε που να προκαλεί ανησυχία. Και οι Ελληνες που γνώρισα ήταν ήρεμοι και απίστευτα γενναιόδωροι μαζί μας» σχολίασε ο Αμερικανός.

«Δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα» είπε από την πλευρά του ο Λονδρέζος τουρίστας Andy Birbeck, ο οποίος επέστρεφε στη Βρετανία με τη σύζυγό του και τις δύο του κόρες, έπειτα από μία εβδομάδα στη Ρόδο και μερικές ημέρες στην Αθήνα. «Είχαμε κάνει την πρόβλεψή μας για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζαμε, αλλά τελικά δεν τα συναντήσαμε» πρόσθεσε ο Bibeck ο οποίος παραδέχτηκε ότι έφερε πολλά μετρητά μαζί του, «αλλά από ό,τι είδαμε, δεν ήταν πράγματι αναγκαίο. Ολα έδειχναν να λειτουργούν περίφημα».

Η Johanna Meyer με καταγωγή από το Αμβούργο και εδώ και μερικά χρόνια μόνιμη κάτοικος Λονδίνου παραδέχτηκε ότι νιώθει ενοχές. «Υπάρχουν πάρα πολλά κακά και μοχθηρά πράγματα που λέγονται για την Ελλάδα στην πατρίδα μου» λέει. «Εφερα μαζί μου 500 ευρώ σε περίπτωση που συναντούσα προβλήματα, και θα τα ξοδέψω όλα».

Η Kirsi Koskinen από την Φινλανδία την οποία συνάντησε ο δημοσιογράφος του Guardian λίγο πριν αναχωρήσει με τον σύζυγό της Arttu και την μικρή τους κόρη για ένα ελληνικό νησί, παραδέχθηκε ότι πριν φτάσει στη χώρα φοβόταν για μια ενδεχόμενη έλλειψη ευρώ. «Ερχόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Αγαπώ την Ελλάδα, αγαπώ τους Ελληνες και νομίζω ότι είναι πραγματικά φρικτό αυτό που συμβαίνει εδώ. Ολοι πρέπει να έρθουν και να ξοδέψουν τα λεφτά τους εδώ. Ολοι! (Οι Ελληνες) τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook