Δικαστήριο του Αμστερνταμ αθώωσε τον ηγέτη της ολλανδικής Ακροδεξιάς Χερτ Βίλντερς από τις κατηγορίες της υποκίνησης φυλετικού και θρησκευτικού μίσους και διακρίσεων σε βάρος μουσουλμάνων.

Ο Βίλντερς είχε  συγκρίνει το Κοράνι με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» και είχε καλέσει τους μουσουλμάνους να συμμορφωθούν με την «κυρίαρχη κουλτούρα» ή να φύγουν από την Ολλανδία. Χαρακτηρίζει δε το Ισλάμ συνώνυμο του φασισμού και της τρομοκρατίας.

Ο Βίλντερς χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση ως μεγάλη νίκη για τον ίδιο και την ελευθερία της έκφρασης στην Ολλανδία.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο Βίλντερς υπογράμμισε ότι τα σχόλιά του απευθύνονται στο Ισλάμ και όχι στους μουσουλμάνους – πράγμα που είναι νόμιμο, βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας. Τόνισε ότι δεν παρακινεί σε ρατσιστικό μίσος, αλλά ότι υπεραμύνεται του χαρακτήρα, της ταυτότητας, του πολιτισμού και της ελευθερίας της Ολλανδίας.

Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, υποστηρικτές του Βίλντερς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ο ίδιος δήλωσε: «Δεν πρόκειται μόνο για μία μεγάλη νίκη για εμένα τον ίδιο, είναι μία νίκη για την ελευθερία της έκφρασης». «Όσο ζω θα συνεχίσω να εκφράζω τις απόψεις μου. [Η απόφαση αυτή] σημαίνει ότι η κριτική στο Ισλάμ είναι νόμιμη» ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook