Πρώτη ενημέρωση 11.05

Υπο τον τίτλο «Το ρεσάλτο κατά του Τελωνείου Χανίων: Ψέματα, αλήθειες και πρόταση λύσης», η 8η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Κρήτης, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με το αίτημα συνδικαλιστικών ενώσεων του λιμενικού σώματος, προκειμένου να παραχωρηθεί ο πρώτος όροφος του Τελωνείου Χανίων στην Σούδα, για να στεγασθούν υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε διάφορες ανακοινώσεις από ενώσεις Λιμενικών σε σχέση με το κτιριακό τους πρόβλημα και για την από το 2011, τουλάχιστον, εκκρεμούσα μεταστέγαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου στο Λιμάνι της Σούδας. 
Επικαλούνται μάλιστα την “ΟΔΥΣΣΕΙΑ” τους αφού κατά το παρελθόν (8-11-2013) σημερινοί Κυβερνητικοί Βουλευτές και Υπουργοί είχαν ταχθεί αλληλέγγυοι τους για “την κατάσταση κτιρίων που στεγάζονται Λιμεναρχεία της Κρήτης” και εμείς μαζί σας.  Άλλο όμως έχω πρόβλημα και προσπαθώ να το λύσω ( γιατί άραγε με τόση καθυστέρηση από το 2011) και άλλο κάνω ρεσάλτο σε βάρος της λειτουργικότητας του Τελωνείου και κάθε τόσο προσπαθούν να καταλάβουν τον α΄ όροφο του Τελωνείου Χανίων, όροφος ο οποίος είναι ο κύριος χώρος του Τελωνείου, με τα περισσότερα γραφεία  του και κυρίως με την “καρδιά” του εξοπλισμού του (ICISnet, central room, δομημένες καλωδιώσεις, server, USP, εγκατεστημένος εξοπλισμός SYZEFXIS κλπ).

Στη συνέχεια κάτω από τον τίτλο “ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ” επικαλούνται ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην Βουλευτής Χανίων Κος Μαρκογιαννάκης η οποία βεβαίως περιέχει αρκετές ανακρίβειες. Αυτές τις ανακρίβειες όμως τις χρησιμοποιούν οι Λιμενικοί σαν δεδομένα στοιχεία,  όπου σε συνδυασμό με την ανακρίβεια της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου ότι το Τελωνείο θα μεταφερθεί από α΄όροφο στο ισόγειο, (ισόγειο  το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση) τις χρησιμοποιούν ιεραρχικά σε όλα τα στάδια μέχρι ακόμα “τεκμηριώνουν” την Κ.Υ.Α. που ανεβοκατέβηκε από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, γιατί όπως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τελικά τόσο διαυγής.  

Ποιες όμως χαρακτηρίζουμε ανακρίβειες στην ερώτηση στη Βουλή από τον  τέως Αντιπρόεδρο της Βουλής:   

α) Στο ότι στο Λιμεναρχείο Σούδας υπηρετούν 95 υπάλληλοι και στο ότι θα στεγαστούν όλοι στο κτίριο της Σούδας
β) Στο ότι το Τελωνείο Χανίων δεν χρησιμοποιεί αποθήκες                                                                                       
γ) στο ότι στο κτήριο του Τελωνείου Χανίων υπηρετούν 9 άτομα
δ) στο ότι το Τελωνείο δεν έχει δουλειές που είχε παλαιότερα γιατί δεν έχει δασμούς και τώρα έχει ελάχιστη εργασία
ε) στο ότι δεν υπάρχει ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ στην περιοχή Σούδας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ: «…Ενδεικτικά να σας πω ότι στην Τελωνειακή Υπηρεσία έχει εγκατασταθεί το σύγχρονο πληροφοριακό Σύστημα ICISnet. Μια ευρεία μετακόμιση της υπηρεσίας θα απαιτούσε μετεγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος που κρίνεται ιδιαιτέρως ακριβή. Επιπλέον μια μετακόμιση του Τελωνείου ενδεχομένως να απαιτεί τον επανακαθορισμό του τελωνειακού περίβολου μέσα στον οποίο διεξάγεται ο τελωνειακός έλεγχος. Ο χώρος αυτός έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Αλλά και οι αποθηκευτικοί και λοιποί χώροι του Τελωνείου όπου εκτελωνίζονται τα προϊόντα είναι κρίσιμες υποδομές για την αποστολή της Τελωνειακής υπηρεσίας. »   

Τελικά ποια είναι η ακριβής δύναμη σήμερα του Λιμεναρχείου Χανίων; Είναι 95 κατά την ερώτηση , είναι 55 όπως αναφέρεται στην προκήρυξη εξεύρεσης  κτιρίου από την Κτηματική Υπηρεσία  ή ξεπερνούν τους 50 σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου των Λιμενικών που φιλοξενούν τα  ‘’Χανιώτικα  Νέα΄΄ στις 10-11-2014; Από αυτούς πόσοι υπηρετούν στον Λιμενικό Σταθμό Χανίων , πόσοι στα πλωτά του Λιμεναρχείου και πόσοι απομένουν για το κτίριο στη Σούδα; 

Ως προς την ύπαρξη ή μη ελεύθερου Δημόσιου κτιρίου , υπάρχει βέβαια (είναι αυτό της Στέγης των Λιμενεργατών, εντός χερσαίας λιμενικής ζώνης Σούδας που κατά χρήση είχε παραχωρηθεί στο ΚΑΦ από το ΛΤΝΧ κατά κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο , διαθέτει οικοδομική άδεια και έχει την κατάλληλη έκταση στεγασμένων χώρων , αλλά και την κατάλληλη θέση στο λιμάνι , σε κεντρικό σημείο του λιμανιού κοντά σε στάση λεωφορείων και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εντός λιμένα, η δε έκτασή του είναι 480 τ.μ.) αλλά αποκρύβεται από όλους σας. Γιατί άραγε;   

Και στα Δημόσια Κτίρια της ζώνης Λιμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ 285/2001 Ν. 2871/2001: επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο χωρίς ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ , για τη στέγαση και εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα , ιδίως Τελωνείων, Λιμενικών Αρχών, κλπ. Απαγορεύεται δε η χρησιμοποίηση των χώρων αυτών για άλλους σκοπούς . Αντίθετα παρά όσα ορίζει σαφέστατα ο Νόμος το Λιμενικό Ταμείο (Ν.Π.Ι.Δ.) με την 6/6-03-2014 απόφαση του (ΠΑΡΑΝΟΜΑ) αποφασίζει να στεγαστεί στο παραπάνω κτίριο εφαρμόζοντας κατά γράμμα την παροιμία «Γιάννης κερνάει , Γιάννης  πίνει», ενώ μια Δημόσια Αρχή όπως το Κεντρικό Λιμεναρχείο παραμένει άστεγο. Κύριοι του Λιμενικού γιατί δεν αντιδράτε, γιατί σιωπάτε; Ενώ είναι γνωστό από το 2011 ότι αναζητάτε στέγη και αυτό αποδεικνύεται με την 34/10-08-2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για παραχώρηση του παλαιού Δημαρχείου Σούδας για τη στέγασή σας , τώρα πάνω στην κορύφωση της αναζήτησης, το Λιμενικό Ταμείο αποφασίζει παρά το νόμο την μεταστέγασή του σε Δημόσιο κτίριο αντί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων. Σε αυτή την περίπτωση ο λαός μας λέει «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε» και αρμενίζετε στραβά γιατί επιδιώκετε αντί του ελεύθερου Δημοσίου κτιρίου , τον α΄ όροφο του Τελωνείου.

Αλήθεια δεν σας νοιάζει ότι έτσι καταστρέφετε τη λειτουργικότητα της Τελωνειακής υπηρεσίας με το να  επιδιώκετε να πάρετε τον α΄ όροφο του Τελωνείου και να μεταφερθεί το Τελωνείο στο ισόγειο του κτιρίου;  Ισόγειο το οποίο διαθέτει ελάχιστα γραφεία και ελεύθερο χώρο για πλειστηριασμούς και υποδοχή συναλλασσομένων. 

Εμείς σαν Τελωνείο και τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη μας τον έχουμε κάνει στο ακέραιο. Και στο κτίριο του Τελωνείου στα Χανιά διευκολύναμε να παραχωρηθεί το έτος 2000 στο Δήμο Χανίων και επίσης το 2011 έκλεισαν τα Τελωνεία στα Σφακιά, στην Παλαιόχωρα και στην Κίσσαμο. ΜΟΝΑΔΙΚΟ κτίριο σε όλο το νομό Χανίων είναι αυτό της Σούδας. Κτίριο παραδοσιακό και διατηρητέο με έτος ανέγερσης το 1919 για αποκλειστική χρήση από Τελωνειακή Υπηρεσία.

Για μας αυτό το κτίριο είναι το «σπίτι» μας που ανέκαθεν το φροντίσαμε και το αναδείξαμε όπως του αξίζει. Και πως είναι δυνατόν να γκρεμίσετε τοίχους του φέροντος οργανισμού (έγκλημα) για να ενοποιήσετε το κτίριο του Λιμεναρχείου με τον α΄ όροφο του Τελωνείου.

Αλήθεια γιατί θέλετε να συστεγαστείτε με το Τελωνείο στο ίδιο κτίριο ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είσαστε αντίθετοι; Σχετικά έγγραφα 3043/16-09-14 Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων “…Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ……και την αυτοψία που έγινε , θεωρώ ότι για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Τελωνείου και του Λιμεναρχείου , δεν είναι δυνατή η συστέγαση τους στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Τελωνείο Χανίων” όπου αναφέρεται ότι και η Επιθεώρηση Λιμενικής Υπηρεσίας στο Ηράκλειο είχε πάρει θέση ΜΗ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗΣ με το Τελωνείο. Το αυτό τονίζεται και στο έγγραφο Φ311.02/2014/Σ843/29-08-14 του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Κύριε Πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου τί έχετε να πείτε για την εσκεμμένη διαστρέβλωση στην 365/2014 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, ότι τα γραφεία του Τελωνείου Χανίων θα μεταφερθούν από τον α΄όροφο στο ισόγειο. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το ισόγειο δεν χρησιμοποιείται. Ενώ εσείς τουλάχιστον έχετε έρθει στο Τελωνείο ( πράγμα που άλλοι σύμβουλοι της Λιμενικής Επιτροπής δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται) και έχετε δει ότι το ισόγειο στα 5 γραφεία που διαθέτει , είναι πλήρως λειτουργικά ( Ταμείο , Ελεγκτής, Επόπτης , Δίωξη κλπ). Έτσι ακριβώς όπως το περιγράφετε αναπαράγεται σκόπιμα μέχρι την παράτυπη και ανακληθείσα Κ.Υ.Α. Επίσης αφήνεται ψευδώς να εννοηθεί ότι το Τελωνείο θα χρησιμοποιεί σύνολο 300τ.μ. + 150 τ.μ. = 450, ότι ψευδέστερο γιατί τα 150τ.μ. δεν είναι γραφεία αλλά αποθηκευτικός αδιαμόρφωτος  χώρος  για υποκείμενα και κατασχεμένα εμπορεύματα, χώρος ο οποίος δεν συνδέεται με τα γραφεία του Τελωνείου διότι μεσολαβεί αποθήκη με καυστήρα – λέβητα θέρμανσης και το κλιμακοστάσιο του Λιμεναρχείου.

Ποιος είχε μεταφέρει λανθασμένα στον βουλευτή Χανίων Κο Πολάκη  ότι ο α΄ όροφος του Τελωνείου είναι κενός και δεν χρησιμοποιείται; Τον ευχαριστούμε δημόσια που είχε την ευαισθησία και ήρθε στο Τελωνείο και είδε μόνος του ότι η ψεύτικη εικόνα που του είχαν μεταφέρει δεν ίσχυε. Όσο δε για αμίμητο στην ανακοίνωση των Λιμενικών για το ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας “ΗΤΑΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ” θα λέγεται για ανέκδοτο για καιρό.

Επειδή χρησιμοποιείται το αριθμητικό κριτήριο των υπαλλήλων ως μοναδικό για την επάνδρωση μιας υπηρεσίας και εξαναγκασμό σε μετεγκατάσταση και υπολειτουργία μιας άλλης, σας λέμε ότι σήμερα συγκυριακά έχουμε λιγότερους υπαλλήλους, αύριο εάν έχουμε περισσότερους θα έρθουμε να σας πούμε τώρα αλλάξτε κτίριο και δεν μας ενδιαφέρει το κόστος απεγκατάστασης της υποδομής σας ακόμη και εάν υπολειτουργήσετε σε χώρο που δεν σας αρκεί. Γιατί αυτό κάνετε εσείς αυτή τη στιγμή χωρίς ίχνος ντροπής. Και μην ξεχνάτε ότι η αρχική αιτία μετακίνησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου στην Σούδα ήταν καθοδηγούμενο από “καλοθελητές” (Ναυτιλιακός πράκτορας), που ήθελαν να ενοικιάσουν ακριβά τα ακίνητά τους στη Σούδα. 

Και βέβαια το εσπευσμένο της μεταφοράς χωρίς να έχει εξασφαλιστεί κτίριο ήταν της δικής σας υπηρεσίας και όχι του Τελωνείου. Εκτός εάν ισχύει αυτό που ακούγεται , ότι τοπικά στελέχη έπεισαν ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη ότι έχουν δεδομένο το κτίριο του Τελωνείου λογαριάζοντας βέβαια χωρίς “τον  ξενοδόχο”. Με μοναδικό όμως το αριθμητικό κριτήριο, όπως σήμερα κάνει εφόδους κατάληψης του Τελωνείου , αύριο πρέπει να φυλαχτούν άλλες υπηρεσίες όπως Δήμος Σούδας , Περιφέρεια Κρήτης , Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου κλπ.
Σχετικά με την κατηγορία ότι “ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ”. Αν εμείς , που στηρίζουμε  (με επιχειρήματα) ότι είναι λάθος η συστέγαση του Τελωνείου με άλλη υπηρεσία, κατηγορούμεθα  ότι είμαστε συντεχνία, τότε ασφαλώς είναι συντεχνίες όλες οι θεσμικές υπηρεσίες που με ΕΓΓΡΑΦΑ  υποστηρίζουν ότι είναι λάθος η συστέγαση των υπηρεσιών μας, μεταξύ των οποίων και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος (Φ311.02/2014/Σ843/29-08-14).

Συμπέρασμα: Ένα ΔΗΜΟΣΙΟ κτίριο υπάρχει στη ζώνη λιμένα Σούδας . Το δικαιούται σύμφωνα με το νόμο η μόνη δημόσια υπηρεσία χωρίς στέγη , δηλαδή το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων , όπως παραπάνω αναφερθήκαμε για το κτίριο Στέγης Λιμενεργατών. Για εμάς έχουν μιλήσει θεσμικά (και όχι δια της μεθόδου του ρουσφετιού) 

α) η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων 
β) ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας (πρώην και νυν) 
γ) το Υπουργείο Οικονομικών δια των υπηρεσιακών του παραγόντων 
δ) η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων [η μετεγκατάσταση του Τελωνείου είναι ασύμφορη, διότι θα προκαλέσει πρόσθετο κόστος για την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών και πρόσθετο κόστος αποσύνδεσης μεταφοράς και επανασύνδεσης του εξοπλισμού ICIS και SYZEFXIS. Ο περιορισμός δε του Τελωνείου στο ισόγειο του εν λόγω κτιρίου είναι αδύνατος , καθόσον όπως έχει αναφερθεί , το κέντρο δικτύου της εν λόγω Υπηρεσίας ευρίσκεται στον 1ο όροφο , ο οποίος δεν θα ανήκει πλέον στις εγκαταστάσεις της. Το γεγονός , ότι σε αυτόν το χώρο ευρίσκεται εγκατεστημένος όλος ο κεντρικός δικτυακός και μηχανογραφικός εξοπλισμός του Τελωνείου και η πρόσβασή του δεν θα είναι εφικτή, γεννά προβλήματα λειτουργίας , συντήρησης και πρωτίστως ασφαλείας των Συστημάτων. Η δε μεταφορά του στο ισόγειο καθίσταται δύσκολη, αφενός λόγω έλλειψης του κατάλληλου χώρου και αφετέρου διότι θα απαιτηθεί εκ νέου εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης. Εκτός αυτού , είναι αδύνατον τόσο το ανθρώπινο δυναμικό (συνολικά 20 άτομα) όσο και ο δικτυακός εξοπλισμός (PC΄s, εκτυπωτές) να λειτουργήσουν στο ισόγειο του κτιρίου, σε ένα χώρο που έχει προβλεφθεί για 7 το πολύ θέσεις υπαλλήλων] και 
ε) το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με το έγγραφο που προαναφέραμε που τάσσεται ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ  δυο διαφορετικών υπηρεσιών.

Εμείς ως τελωνειακοί υπάλληλοι θέλουμε την ηρεμία μας για να ασχοληθούμε με το πραγματικό μας έργο, την αύξηση των εσόδων (120.000.000 € ετησίως), την πρόληψη και καταστολή στα αντικείμενα ενδιαφέροντος μας. Θέλουμε από θεσμικούς, υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες όχι στο να μειωθεί από κάθε άποψη το Τελωνείο, αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να λειτουργεί ως σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, ισχυρό και αποτελεσματικό ώστε να ανταπεξέλθει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Παράλληλα το Κεντρικό Λιμεναρχείο και οι απλοί εργαζόμενοι υπάλληλοι σε αυτό να αποκτήσουν στέγη και να ασχοληθούν με το δικό τους έργο. Και μην ξεχνάει κανείς:            

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ

Κάθε άλλη λύση θα έχει τις ευθύνες τις ευθύνες της και το κόστος της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Παρασύρης

Η Γραμματέας Καλλιόπη Νικηφοράκη”
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook