Τις διαμαρτυρίες του βιομηχανικού κόσμου έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στο φυσικό αέριο. Οι βιομήχανοι χαρακτηρίζουν το μέτρο αντιαναπτυξιακό και επισημαίνουν ότι θα επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα ακυρώσει την εξαγωγική προσπάθεια των εταιρειών και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

 Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 ευρώ/Gigajoule, δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική οδηγία, τη στιγμή που τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δεν επιβάλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της οδηγίας (0,15 ευρώ/Gigagoule).

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι βιομήχανοι καμία από τις γειτονικές και άμεσα ανταγωνιστικές χώρες προς την Ελλάδα δεν επιβαρύνει με φόρους το φυσικό αέριο.

Το χορό των διαμαρτυριών άρχισε χθες η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και συνέχισε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΝΒΒΕ) με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΣΒΒΕ «ο νέος αυτός φόρος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κάθε βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο. ;Hδη το ενεργειακό κόστος με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί υπέρμετρα και η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

»Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται ως άκρως αντιαναπτυξιακό και αντιπαραγωγικό, σε μια εποχή που απαιτεί την τόνωση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ως λύση στην ιδιαίτερα αρνητική πορεία της οικονομίας. Ο συγκεκριμένος φόρος που βαρύνει αποκλειστικά το φυσικό αέριο ουσιαστικά καταδικάζει τις βιομηχανίες που έκαναν την προοδευτική επιλογή να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το ενδεχόμενο επιστροφής στο μαζούτ και διακοπής της παροχής φυσικού αερίου εξετάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες από πολλές επιχειρήσεις που θεωρούν πλέον ασύμφορη τη χρήση φυσικού αερίου».

Με τη σειρά της η ΕΒΙΚΕΝ (μετέχουν οι ενεργοβόρες εταιρείες ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Λιπάσματα, Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, Ενεργειακή Αιγαίου, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, Σιδενόρ, Sovel, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν, Χαλκόρ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Χαλυβουργική, Χάλυψ και Χαρτοποιία Κομοτηνής) υποστηρίζει πως οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνει σήμερα η μεταποιητική βιομηχανία είναι μέχρι 100% ακριβότερες από αυτές στις γειτονικές μας χώρες.

«Με το νέο φόρο το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί κατά 10%-15% και θα οδηγήσει ακόμη περισσότερες βιομηχανίες στο λουκέτο και παράλληλα θα ακυρωθεί η μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια που αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας», καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

 

in.gr