Για κακοπληρωμένους αστυνομικούς και για σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς με την εμπλοκή και πολιτικών, έκανε λόγο τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφορικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καλλιέργεια κάνναβης στην Κρήτη και την εμπλοκή πρώην υπουργού.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» σε τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας με κωδικό 09Athens1920, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ είχε υποβάλλει αναφορά με στοιχεία για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί στη χώρα μας είναι κακοπληρωμένοι και όχι καλά εκπαιδευμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. 

«Τον Νοέμβριο του 2007, διεφθαρμένοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και πολιτικοί βρέθηκαν να συμμετέχουν σε μεγάλη διεθνή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών που παρήγαγε τόνους μαριχουάνας στο νησί της Κρήτης», σημειώνει ο αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πως η συγκεκριμένη οργάνωση εξήγαγε μεγάλες ποσότητες χασίς επί πολλά χρόνια στην Ολλανδία. 

«Τον Σεπτέμβριο του 2008, πρώην υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή επειδή παρενέβη για λογαριασμό ατόμου που καλλιεργούσε κάνναβη», γράφει ο Σπέκχαρντ στην παράγραφο του τηλεγραφήματος με τίτλο «Διαφθορά».