Επιστολή για το αδιέξοδο που έχει υπάρξει λόγω της ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, απέστειλε προς την ΥΠΕ Κρήτης και τους κοινωνικούς φορείς του νομού Λασιθίου, το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου.

"Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ως σύλλογος εργαζομένων ότι η ρύθμιση του μνημονίου για επέκταση του μέτρου της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις και στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει σε πλήρη ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας ήταν ήδη ανεπαρκές (κάλυψη 48 % επί των θέσεων του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας). Όμως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και έχει οδηγήσει τη νοσηλευτική υπηρεσία και το νοσηλευτικό προσωπικό σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις βάρδιες των τμημάτων, ώστε να υπάρχει ασφαλής για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς λειτουργία του Νοσοκομείου.

Μέσα στο 2011 για διάφορους λόγους έχουν υπάρξει αρκετές απομακρύνσεις – αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (παραιτήσεις, μετατάξεις σε άλλα νοσοκομεία, άδειες κύησης κλπ), αναμένεται και υπάρχει φόβος και για άλλες αποχωρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει καθόλου νέοι νοσηλευτές-τριες ούτε βεβαίως προβλέπεται στο άμεσο χρονικό διάστημα να υπάρξει κάποια νέα πρόσληψη, αφού όπως έχει γίνει γνωστό οι προσλήψεις για το 2011 θα ξεκινήσουν μετά τον Οκτώβριο και θα είναι ελάχιστες σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το 2010, ήρθαν στο Νοσοκομείο 30 νοσηλευτές-τριες και αποχώρησαν 35! Σύμφωνα με εκτίμηση της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα τμήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (με προσωπικό ασφαλείας στις περισσότερες βάρδιες) η αύξηση του αριθμού του σημερινού προσωπικού κατά 25 νοσηλευτές-τριες και 5 νοσοκόμους, κάτι που βεβαίως δεν είναι ορατό στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδυναμία στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου να βγει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπηρεσίας με πρόβλεψη για χορήγηση έστω μίας άδειας σε κάθε τμήμα. Αυτό οδηγεί σε εξάντληση του υπηρετούντος προσωπικού και σε συνεπακόλουθη έκθεση των ασθενών σε κινδύνους για την ασφαλή νοσηλεία τους."

Με την παρούσα επιστολή απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς να κάνουν ενέργειες στην κατεύθυνση να βρεθεί τρόπος να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο μας, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η στοιχειώδης και ασφαλής λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων. Θα συζητήσουμε το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την προσεχή Δευτέρα και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι δεν γίνει κάτι άμεσα εκφράζουμε φόβους και ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και επιφυλασόμαστε των περεταίρω ενεργειών μας.

 

radiolasithi.gr