Εμπνευσμένοι, από τον Κρητικό μύθο της Αριάδνης, η οποία έδωσε το νήμα στον Θησέα, ώστε να βγει από το Λαβύρινθο, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, οι εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ αποφάσισαν να ονομάσουν «Αριάδνη», την τραυματισμένη από δίχτυα, ενήλικη θηλυκή θαλάσσια χελώνα, με μήκος καβουκιού 84 εκ., που βρήκαν, ξημερώματα 14ης Ιουνίου, στην περιοχή Σφακάκι, στο Ρέθυμνο.

Αναλυτικότερα, το πρωί 12ης Ιουνίου, οι εθελοντές του Συλλόγου, κατά την καθημερινή, πρωινή περιπολία τους στην παραλία του Ρεθύμνου, εντόπισαν τα ίχνη της θαλάσσιας χελώνας, τα οποία ήταν διαφορετικά του συνηθισμένου και έδειχναν πως το ζώο προσπαθούσε αρκετές φορές, χωρίς επιτυχία, να κάνει τη φωλιά του, ενδεχομένως λόγο τραυματισμού. Εν τέλει, ο λόγος που τα ίχνη ήταν διαφορετικά και η θαλάσσια χελώνα δεν μπορούσε να ωοτοκήσει ήταν γιατί ήταν μπλεγμένη σε 3 κιλά, τριών διαφορετικών ειδών, δίχτυα (μαρτυρία από ντόπιο ψαρά) και τρία αγκίστρια, όπως αποδείχτηκε από την καταγραφή των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι αναζήτησαν και εντόπισαν την «Αριάδνη», στο ίδιο σημείο που είχαν δει τα ίχνη και τις προηγούμενες ημέρες. 

Οι εθελοντές απελευθέρωσαν την «Αριάδνη» από τα δίχτυα, που είχαν μπλεχτεί γύρω από το λαιμό της και τα μπροστινά της πτερύγια και την μετέφεραν στο Ενυδρείο της Κρήτης-Θαλασσόκοσμος, με το οποίο συνεργάζεται ο ΑΡΧΕΛΩΝ, για περαιτέρω εξετάσεις. Η «Αριάδνη» είχε ελαφρά τραύματα στα μπροστινά της πτερύγια και υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες, όπου και διαπιστώθηκε πως δεν είχε εσωτερικά κάποιο αγκίστρι. Η «Αριάδνη» παρέμεινε στο Ενυδρείο της Κρήτης, περίπου 2 εβδομάδες για παρακολούθηση και εφόσον είναι πολύ ζωηρή και τρέφεται χωρίς πρόβλημα, ήρθε ο καιρός να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η εκδήλωση απελευθέρωσης θα γίνει στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης- Γραφείο Τουρισμού, το Ενυδρείο Κρήτης και την Grecotel και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους μας, για όλες τις ηλικίες, τώρα μάλιστα που έχει ήδη αρχίσει για τα καλά η ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος όλου του κόλπου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η «Αριάδνη» επισκέπτεται το Ρέθυμνο για να ωοτοκήσει, τουλάχιστον 16 χρόνια τώρα. Είχε μαρκαριστεί με ειδικό σήμα στο πτερύγιό της από το 1999, από τους εθελοντές του ερευνητικού προγράμματος πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, στην παραλία ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου και από τότε καταγράφεται συστηματικά η παρουσία της στον κόλπο κάθε 2-3 χρόνια που έρχεται να κάνει τη φωλιά της. Ας ελπίσουμε πως η «Αριάδνη»  θα συνεχίσει για άλλα τόσα χρόνια να επισκέπτεται το Ρέθυμνο και ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλλαν στην διάσωση και περίθαλψή της.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook