Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Κατά την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «το επικοινωνιακό game, is over» και ότι «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

«Χθες στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των Θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα και υψηλό ΦΠΑ. Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι αναφορές αυτές γίνονται εν μέσω πληροφοριών περί υπαναχώρησης των θεσμών για το ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και νησιά.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Σπινθουράκης στο Mega, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία -και όχι στο 23%- ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Την εκτίμηση ότι το Σάββατο θα επέλθει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία» είπε.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις μέχρι τώρα εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με πιο πρόσφατη το «όχι» της Αθήνας στη νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν τεχνοκράτες και κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να αναζητήσουν τη μέγιστη δυνατή σύνθεση των προτάσεων των δύο πλευρών ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook