Εθελοντική με όλη τη σημασία του όρου θα είναι τελικώς η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Δηλαδή, καμία τράπεζα και καμία ασφαλιστική εταιρία, ελληνική ή ευρωπαική, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τίτλους του δημοσίου, δεν θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει.

Αν το αποφασίσει, τότε, θα κληθεί να αντικαταστήσει τα παλιά ομόλογα, που λήγουν μέσα στην επόμενη διετία (2012-2013), με νέα, τα οποία θα είναι πανομοιότυπα ως προς τους βασικούς τους όρους. Δηλαδή, ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο αποπληρωμής κλπ κλπ. Κι αυτό γιατί μόνο έτσι – αν εκληρωθούν δηλαδή οι δύο παραπάνω προυποθέσεις – δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κατά της πτώχευσης της Ελλάδας (δηλαδή, τα γνωστά σε όλους μας CDS) και δεν θα θεωρηθεί η κίνηση ως «πιστωτικό γεγονός» (credit event).

Αυτός είναι και ο τρόπος στον οποίο καταλήγουν οι Βρυξέλλες ότι μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς «να ανοίξει μύτη». Το θέμα, βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση είναι πόσοι και ποιοι ιδιώτες θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, όπου γίνεται αυτόν τον καιρό μια διερεύνηση προθέσεων, είναι σχετικά ενθαρρυντικές.

Στην Αθήνα, οι τραπεζίτες μπορεί να ενοχλούνται κάπως, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετάσχουν όλοι στην προσπάθεια, καθώς το ζήτημα είναι εθνικό, ενώ αδιευκρίνιστες προς το παρόν παραμένουν οι προθέσεις των Γάλλων. Εκφράζεται ωστόσο η αισιοδοξία ότι κι από εκεί τα νέα θα είναι μάλλον θετικά και αισιόδοξα.

Σε αυτή την περίπτωση, το αν θα συμμετάσχουν ή όχι και ιδιώτες από τρίτες χώρες, λίγο ενδιαφέρει, καθώς σε Αθήνα, Φραγφκούρτη και Παρίσι βρίσκεται παρκαρισμένο το περίπου 70% και λίγο παραπάνω του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες. Οπότε το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα πακέτα βοήθειας.

newscode.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook