Ο ρόλος των ενδιάμεσως γευμάτων (σνακ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατροφή μας καθώς βοηθά στην μικρή αυξομείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η υπογλυκαιμία και η αδηφάγα κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Επίσης όσοι βρίσκονται σε αυτοσχέδιες δίαιτες αποφεύγουν να καταναλώνουν σνακ για να επισπεύσουν την απώλεια βάρους αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι χρυσοί κανόνες των σνακ:

1. Τα σνακ είναι απαραίτητα για τον οργανισμό εάν δύο κύρια γεύματα απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 4 ώρες.

2. Το δεκατιανό και το απογευματινό είναι αρκετά για μία ημέρα. Αν νιώσετε την ανάγκη για κάτι επιπλέον πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά (π.χ. φρούτο ή λαχανικό )

3. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, γι\’ αυτό ενημερωθείτε από την διατροφική ετικέτα εάν υπάρχει ή συμβουλευτείτε κάποιο βιβλίο ή ειδικό.

4. Τα σνακ δεν αντικαθιστούν τα γεύματα και ούτε προστίθενται σε αυτά.

5. Επιλέξτε ποικιλία τροφίμων στη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να μην πέσετε σε ρουτίνα και να καλύψετε τις ανάγκες σας σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

6. Προτιμήστε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ασβέστιο γιατί προάγουν την ευεξία και καλή υγεία του οργανισμού και γιατί εξασφαλίζουν τον κορεσμό για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα

Ιδανικά σνακ θεωρούνται τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έτσι συνίσταται να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά ή οι χυμοί τους (κατά προτίμηση να μην έχει στραγγιχτεί το στερεό υπόλειμμα).

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε γιαούρτι ή γάλα light που θα καλύψει τις ανάγκες σας σε ασβέστιο ή φρυγανιές, παξιμαδακια κουλούρι με σουσάμι και σταφιδόψωμο που θα σας δώσει αρκετούς υδατάνθρακες ώστε να αναπεξέλθετε στην καθημερινότητα σας.

Τέλος, υπάρχουν και επιλογές οι οποίες αποδίδουν περισσότερες θερμίδες αλλά τα οφέλη από την κατανάλωση τους υπερισχύουν της θερμιδικής επιβάρυνσης. Σε αυτά συγκαταλέγονται το παστέλι που είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου και ωμεγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, το τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και μικρές χορτόπιτες και καλτσουνάκια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε πολλά θρεπτικά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook