Το μητρικό γάλα είναι ένα μοναδικό γάλα, ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο και τα οφέλη του είναι πολλά και αναντικατάστατα. Είναι εύπεπτο και τα συστατικά του βρίσκονται σε ιδανική αναλογία ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή απορρόφηση από το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού.

Είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν το βρέφος από σοβαρές φλεγμονές και λοιμώξεις (αναπνευστικού και ουροποιητικού, ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.α.).

Έχει βρεθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις και αναρρώνουν γρηγορότερα από μωρά που δεν θήλαζαν. Το μητρικό γάλα προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου καθώς και την εμφάνιση παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή. Επίσης η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι μικρότερη στα παιδιά που θηλάζουν. Ο θηλασμός συμβάλει στη σωστή διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας και παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οφέλη και για τη μητέρα. Παίζει σημαντικό ρόλο στο δέσιμο της μητέρας με το παιδί. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Βοηθάει τη μήτρα να επιστέψει γρηγορότερα στην αρχική της θέση καθώς και στην γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, στην σωστή θερμοκρασία χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και αποτελεί γρηγορότερη διαδικασία σε σχέση με τη χρήση μπιμπερό όπου απαιτείται σχολαστική αποστείρωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες. Επίσης τονίζει ότι κάθε παιδί πρέπει να πάρει το πρωτόγαλα γι’ αυτό συστήνει την έναρξη του θηλασμού όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τον τοκετό. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, χωρίς να προσλαμβάνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή. Από τον έκτο μήνα μπορεί να γίνει η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο του μωρού χωρίς όμως να σταματήσει ο θηλασμός. Το μητρικό γάλα πρέπει να αποτελεί τη βασική πηγή πρόσληψης θρεπτικών συστατικών τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι η άμεση και σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος της μητέρας. Οι πρώτες ώρες μετά τη γέννηση του μωρού είναι πολύ σημαντικές για την πορεία του θηλασμού. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η σχέση είναι να τοποθετηθεί γυμνό το μωρό επάνω στο στομάχι της μητέρας και να παραμείνει εκεί μέχρι να ξεκινήσει ο θηλασμός.

Σχεδόν όλες οι μητέρες (σε ποσοστό 97%) μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους αρκεί να το θέλουν και να είναι καλά ενημερωμένες πριν ακόμα έρθει εκείνη η ώρα. Το μέγεθος του μαστού και ο τύπος της θηλής δεν φαίνεται νε παίζουν κανένα ρόλο στην διαδικασία αυτή.

Ο τραυματισμός του στήθους δεν σχετίζεται με το χρόνο ή τις φορές θηλασμού αλλά στη λάθος τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος. Γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού φαντάζομαι ότι η ζυγαριά ήδη γέρνει προς το μέρος του. Ζητήστε από τους επαγγελματίες υγείας (μαιευτήρα, μαία, παιδίατρο κ.α.) να σας ενημερώσουν είναι οι πλέον αρμόδιοι να σας καθοδηγήσουν.

Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook