«Πετύχαμε την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης» είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έλαβε την απόφαση για νέο πακέτο δανεισμού στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε ότι «εξασφαλίσαμε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ»

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης το οποίο εξασφαλίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τα επόμενα χρόνια. “Δεν θα είμαστε υπό τον εκβιασμό και τον φόβο των αγορών. Εξασφαλίσαμε μία σημαντική περίοδο σταθερότητας από εξωτερικές πιέσεις έτσι ώστε να εφαρμόσουμε ριζικές αλλαγές στη χώρα μας.

 Μπορούμε πλέον απερίσπαστοι να επικεντρωθούμε στη στήριξη και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας”.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νέο δάνειο, “δάνειο-μαμούθ”, ενώ είπε ότι οι όροι του θα βασιστούν στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο ξεπερνά το χρόνο του ίδιου του δανείου, ενώ η στόχευση είναι μειωθεί το έλλειμμα κατά 28 δισ. στα επόμενα 4 χρόνια, φθάνοντας κοντά στο 1% στο έλλειμμα και έχοντας σοβαρά πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι “η Ελλάδα εξασφάλισε και την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της χώρας από τα προγράμματα της Ε.Ε. με δύο βασικούς στόχους: να βοηθήσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να στηρίξουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Σε ερώτηση για το ύψος του νέου δανείου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και το νέο δάνειο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, χωρίς πάντως να δώσει το ακριβές νούμερο, δεδομένου ότι εξαρτάται και από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής στη χώρα.

«Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των τελευταίων 20 μηνών, λέγοντας ότι η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή: «Αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου».

Σε άλλη ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι όλα όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν ποτέ με την τρόικα.

«Το γεγονός ότι πετύχαμε αλλαγή των όρων του πρώτου Μνημονίου οφείλεται στη δική μας συνέπεια σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι έχουμε έλλειμμα 4% ή 5% και τελικά το έλλειμμα και τελικά ήταν 15,5%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αρκετές από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και σε επίπεδο κυβέρνησης έγιναν προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, αλλά και στην ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Σε αυτό το τελευταίο επανέλαβε ότι περιμένει τις προτάσεις και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.