Στην πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ταυτόχρονα στην ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από την κρίση αναφέρθηκαν κορυφαίοι τραπεζίτες, σε ομιλίες τους στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης επισήμανε ότι \”παρά τα όποια λάθη και καθυστερήσεις, έχουμε ορισμένες πρώτες νίκες σε αυτόν τον μακρύ δρόμο. Θα ήταν άδικο για τη χώρα και για τις θυσίες του ελληνικού λαού να μηδενίσουμε όσα επιτεύχθηκαν στην πρώτη φάση της προσαρμογής της οικονομίας. Θα ήταν πολύ περισσότερο άδικο, αν μέναμε στη μέση της προσπάθειας και αφήναμε αυτές οι θυσίες να πάνε χαμένες\”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας πρόσθεσε ότι με το τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας γης και με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μπορούμε να προσδώσουμε σε αυτήν την προσπάθεια νέο δυναμισμό και εκείνην την σταθερότητα που θα επιτρέψει να ανακτήσουμε όχι μόνο τη διεθνή εμπιστοσύνη αλλά και, το βασικότερο, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις δυνάμεις τους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλειος Ράπανος, μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και συχνά δεν κατανέμουν το βάρος των θυσιών δίκαια. Στο σημείο που φτάσαμε όμως δεν υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις. Δυστυχώς το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα εξακολουθεί να παραμένει απλό: πτώχευση ή επώδυνη προσαρμογή και μεταξύ των δύο η επιλογή της δεύτερης λύσης είναι αναπόφευκτη, ανέφερε ο κ.Ράπανος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής, σχολιάζοντας διάφορες απόψεις που διατυπώνονται είπε ότι μια στάση πληρωμών θα μας έθετε εκτός διεθνών χρηματαγορών για πολλά χρόνια, με δραματικές συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο του λαού μας και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Από την άλλη πλευρά, μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια τεράστια υποτίμηση, με δραματική αύξηση στο δημόσιο χρέος, με την επάνοδο του πληθωρισμού σε διψήφιο αριθμό και με αμφίβολα αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα μας. Ας μην ξεχνάμε την περίοδο που είχαμε το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Κάναμε συχνά υποτιμήσεις. Όμως παρά τις συνεχείς υποτιμήσεις η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας δεν βελτιώθηκε σε μακροχρόνια βάση, ανέφερε ο κ.Ράπανος

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας είπε ότι η ελληνική οικονομία, σε σχετικά ευνοϊκότερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, έπειτα από ένα έτος εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έχει επιτύχει πρόοδο σε αρκετούς τομείς. Το 2010 επετεύχθη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. \”Εντούτοις, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές απαιτεί την περαιτέρω δραστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την εξυγίανση της οικονομίας, με μοχλούς την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης είπε μεταξύ άλλων ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι διαδικασία αργή και επίπονη, μπορεί όμως να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει απαρέγκλιτη εφαρμογή του οικονομικού σχεδιασμού και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στην επαναφορά της οικονομίας σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook