Τελευταία ενημέρωση 21.21

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στις Περιφέρειες, τα αποτελέσματα θα δίνονται μόνο στο Υπουργείο, το οποίο θα τα μεταδίδει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Το Υπουργείο απαγορεύει ρητά τη μετάδοση αποτελεσμάτων με τον τρόπο που γινόταν κανονικά και στις εκλογές, με το αυτόματο σύστημα έγκυρης, άμεσης και κυρίως αξιόπιστης και διαυγούς μετάδοσης αποτελεσμάτων.

To Flashnews.gr επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι εστάλη εγκύκλιος για απευθείας αποστολή των τηλεγραφημάτων, χωρίς να μεταδίδονται τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται ρητά:

“Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια) από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μετά το Υπουργείο, αφού τα συγκεντρώσει, θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση –ραδιόφωνο – τύπο – διαδίκτυο), με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.”

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μεταδίδει τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του κ. Νίκου Βούτση.

Με ανακοίνωση του, μάλιστα, το ΥΠΕΣ επισημαίνει πως ο τρόπος μετάδοσης των εν λόγω  αποτελεσμάτων θα είναι ο ίδιος με εκείνο που προέβλεπε εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης,  με βάση την οποία μεταδόθηκαν τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών της 20ης Ιανουαρίου 2015

Ο λόγος της κεντρικής μετάδοσης των αποτελεσμάτων και του προσεχούς Δημοψηφίσματος είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, πως “έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής ευθύνης σας, αυτά μεταδίδονται στα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Δεν είναι λοιπόν επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοση τους από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το λόγο αυτό, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας”.

Η παραπάνω διατύπωση, σημειώνει το ΥΠΕΣ,  είναι αυτούσια και στην αντίστοιχη εγκύκλιο ( 8/20.1.2015 αριθ.πρωτ.2732) του τότε Υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επαναλαμβάνεται πάγια προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διαρροών, αποσπασματικής και ελλιπούς πληροφόρησης της κοινής γνώμης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο, που έχει την αρμοδιότητα για τη συγκεντρωτική μετάδοσή τους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook