«Η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι σε μία βιώσιμη λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν αμφισβητεί κανείς την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το δημοψήφισμα «άργησε πέντε χρόνια»τονίζοντας ότι με αυτό «ο ελληνικός λαός αποφασίζει αν θα ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Βεβαίως μένουμε Ευρώπη αλλά σε μια Ευρώπη με ισοτιμία. Και η συνταγή που μας δίνουν πέντε χρόνια τώρα δεν μας αφήνει περιθώριο να έχουμε ανάπτυξη». 

Και υπογράμμισε:

Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αν θα αποδεχθούμε μια μη βιώσιμη λυση ή θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη λύση. Η απάντηση είναι στο ερώτημα ναι ή όχι σε μια μη βιώσιμη λύση. Δεν αμφισβητεί κανείς την παρουσία μας στην Ευρώπη. Το “όχι” σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πέντε μήνες επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά αρνηθήκαμε να αποδεχτούμε υφεσιακά μέτρα. Ή αποδέχεσαι τα τελεσίγραφα ή αναζητάς διέξοδο στη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ματώνει άλλο».

Συνέχισε, ακόμη, προσθέτοντας ότι «οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα. Δεν δεχτήκαμε μέτρα εναντίον των αγροτών, συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, της νησιωτικής οικονομίας. Αν υποχωρούσαμε στο τελεσίγραφο θα είχαμε προδώσει την εντολή του ελληνικού λαού». 

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση είπε, πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ότι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

Το ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση είναι αν ψάχνει κανείς το συμβιβασμό ή επιδιώκει να πάλι απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά, είπε. «Για εμένα αυτή η προσπάθεια έχει και μια παγκόσμια παρακαταθήκη, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα προγράμματα που μας δίνει η άλλη πλευρά είναι αδιέξοδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς αναδιάρθρωση χρέους κανέναν πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο». O πρωθυπουργός σχολίασε την έκθεση του ΔΝΤ, με την οποία ζητεί ελάφρυνση χρέους, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν τα είπαμε όταν ήμασταν απέναντί του».

«Όταν ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα υπήρξαν προτάσεις. Πριν ακόμα φτάσει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν σημεία υποχώρησης από τους δανειστές μας» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Χαρακτήρισε «εκδικητική αντίδραση» την απόρριψη του αιτήματος της παράτασης, ενώ μίλησε και για «όργιο παρεμβάσεων» ενόψει του δημοψηφίσματος. «Οι ουρές στις τράπεζες είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι εταίροι μας αρνήθηκαν εκβιαστικά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος» υπογράμμισε.

Για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω- και το πιστεύω βαθιά – ότι δεν θα διαρκέσουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να πάρουμε μια βιώσιμη λύση γι αυτούς που βρίσκονται στις ουρές στα ΑΤΜ. Εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι εδώ αλλά διεκδικούμε αυτή η χώρα να αναπνεύσει». Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: « Είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο κόσμος “ναι”. Αν ψηφίσει ο λαός “όχι” την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία».

Προσθεσε στη συνέχεια ότι «να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τα σενάρια «κουρέματος» καταθεσεων ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Δεν υπάρχει κανένας φόβος, οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη.

Και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι επιλογή μας να μην ξανακάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσο πιο υψηλό είναι το “όχι” τόσο πιο καλή συμφωνία θα επιτύχουμε».

«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση όλου του παλαιού πολιτικού συστήματος που ασθμαίνει» είπε σχετικά με τις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών.

«Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος και θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» απάντησε εάν με το «ναι» θα πάει σε εκλογές.

«Τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα ΜΜΕ» είπε και έκανε αναφορά στα στοιχεία του ΕΣΡ για την προβολή των συλλαλητηρίων του «ναι» και του «όχι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook