Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απελευθέρωσε δεκάδες υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών και τους επέτρεψε να επιστρέψουν χθες στη Βεγγάζη σε μια κίνηση που μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη ευρύτερων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων στη χώρα.

Με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, πλοίο που μετέφερε περίπου 50 άνδρες που κρατούνταν από τις δυνάμεις του Καντάφι στη δυτική Λιβύη έφτασε στο λιμάνι της Βεγγάζης μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες.

«Αυτοί είναι κυρίως άμαχοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 51 άνθρωποι που κρατούνταν στην Τρίπολη, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι από την κυβέρνηση και τους φέραμε πίσω», δήλωσε η Ντίμπεχ Φακρ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Βεγγάζη.

Συνολικά μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 66 πρώην κρατουμένων, προγραμματίζεται να επιστρέψουν από την Τρίπολη σε δύο δρομολόγια, προσέθεσε.

Προς την άλλη κατεύθυνση, θα επιτραπεί σε 110 κατοίκους της Τρίπολης που είχαν παγιδευτεί στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, σημείωσε επίσης η Φακρ.

Πηγές των αντικαθεστωτικών δηλώνουν ότι η ανταλλαγή αυτή δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης είναι πλέον αδύναμος και προτίθεται να συζητήσει τρόπους απεμπλοκής από τον πόλεμο στη χώρα.

Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν εξάλλου σήμερα ότι έχουν έμμεσες επαφές με την Τρίπολη όσον αφορά μια πιθανή πολιτική ρύθμιση βάσει της οποίας ο Καντάφι θα φύγει από την εξουσία, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα ηγεσία.

«Για τον Καντάφι, η απελευθέρωση αυτή δείχνει ότι είναι αδύναμος και έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία», δήλωσε πηγή των αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γενικό αίσθημα στην Τρίπολη, απ\’ όπου ο Καντάφι δεσμεύτηκε σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την κρατική τηλεόραση, να πολεμήσει μέχρι τέλους.

Επίσης αξιωματούχοι της Τρίπολης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση για την απελευθέρωση των κρατουμένων από το καθεστώς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook