Το αυριανό δημοψήφισμα είναι το πρώτο στην περίοδο της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, όμως τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη τον λόγο έχουν πάρει αρκετές φορές οι πολίτες, όχι μόνο για Ε.Ε. και Ευρωζώνη, αλλά και για κοινωνικά ζητήματα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 115 δημοψηφίσματα τα τελευταία 30 χρόνια στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 25% αυτών να αφορούν ερωτήματα σχετικά με ένταξη στην Ε.Ε. ή τις Συνθήκες της, όμως υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, στις οποίες ζητήθηκε η λαϊκή ετυμηγορία.

Ξεχωριστή περίπτωση για τη Γηραιά ήπειρο είναι η Ελβετία -δεν είναι μέλος της Ε.Ε.- αφού τα δημοψηφίσματα αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας της και εργαλείο χάραξης πολιτικής. Το 1997 και το 2001 οι πολίτες της χώρας της σοκολάτας, των ρολογιών και των φημισμένων τραπεζών, απέρριψαν την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 74,1% και 76,85% αντίστοιχα. Στο πιο πρόσφατο δημοψήφισμα, που προκάλεσε αίσθηση, οι ψηφοφόροι είπαν ένα ηχηρό «όχι» στην εισαγωγή κατώτατου μισθού ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων (3.300 ευρώ).

Το 2008 οι κάτοικοι του Βερολίνου ψήφισαν υπέρ (60,2%) του να διατηρήσουν ανοιχτό το ιστορικό αεροδρόμιο Tempelhof, στο κέντρο της πόλης. Η απόφαση όμως δεν υλοποιήθηκε, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή (25%) και έτσι το Berlin Brandenburg International Airport ορίστηκε ως διάδοχός του.

Στην χτυπημένη από την κρίση Ισλανδία το 2010 και το 2011 οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν εάν θα ψηφίσουνναι ή όχι στην πρόταση να εγγυηθεί το κράτος την αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών. Οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας είπαν δύο βροντερά «όχι» (98% το 2010 και 60% το 2011) στις δύο κάλπες. 

Στις 31 Μαΐου του 2012 οι Ιρλανδοί («πρωταθλητές» της Ε.Ε. στα δημοψηφίσματα με 20 τα τελευταία 30 χρόνια) κλήθηκαν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή όχι το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά, είπαν το «ναι» με ποσοστό 60,3% προς τέρψη της γερμανικής λιτότητας. Λίγους μήνες πριν, στις 24 Μαΐου, πολίτες της χώρας ψήφισαν άλλη μία ιστορική απόφαση. Το 62,07% ενέκρινε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που λαμβάνει μία τέτοια απόφαση μέσω δημοψηφίσματος. 

Το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014 έβαλε «φρένο» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας και την απαγκίστρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο με 55,3%, όμως η πιθανότητα Brexit είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη διετία, ενώ οι Σκωτσέζοι δεν έχουν βγάλει από το μυαλό τους άλλη μία κάλπη, με το βλέμμα στην πολυπόθητη έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook