Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι \”πολλές εκατοντάδες\” Γάλλοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του έτους, στο πλαίσιο της αποχώρησης και των Αμερικανών συναδέλφων τους που ανακοινώθηκε στα μέσα της εβδομάδας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

\”Μέχρι τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, πολλές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη Γαλλία\”, είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι θα είναι σε θέση εντός του Ιουλίου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών και τις περιοχές απ\’ όπου θα αποχωρήσουν.

\”Με τον πρόεδρο Ομπάμα αναλύουμε (την κατάσταση) κατά τον ίδιο τρόπο. Ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τους τρομοκράτες, η μεταφορά της ευθύνης στους Αφγανούς λειτουργεί καλά και η ασφάλεια σε ορισμένες επαρχίες (…) βελτιώνεται. Αποφασίσαμε επομένως να ξαναφέρουμε στα σπίτια τους κάποιους από τους στρατιώτες μας\”, σημείωσε ο Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, \”εάν η κατάσταση βελτιωθεί\” ενδέχεται να μελετηθεί η οριστική αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το 2001 και η οποία σήμερα προβλέπεται να γίνει το 2014.

Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα αυτή 62 Γάλλοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook