«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην βρετανική εφημερίδα Telegraph. 

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν στην Telegraph ότι μελετούν δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα. 

Η Καλιφόρνια προχώρησε στην έκδοση IOU με τη μορφή προσωρινών κουπονιών για να μπορέσει να πληρώσει του προμηθευτές, όταν η ρευστότητα εξανεμίστηκε μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζα Lehman Brothers το 2008. Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει πάντως ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί το πρώτο βήμα για Grexit, αλλά μία νόμιμη επιλογή στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με μήνυμά του στο Twitter αργά το βράδυ διέψευσε τα περί παραλλήλου νομίσματος: «Η θέση της Ελλάδας στο € είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».


 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook