Μέσω twitter ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την αλλαγή στα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι, στη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ θα βρίσκεται από τον ερχόμενο Νοέμβριο ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

Στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου, οι ηγέτες της Ένωσης \”ορίζουν τον Μάριο Ντράγκι πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από 1ης Νοεμβρίου 2011 ως την 31η Οκτωβρίου 2019\” αναφέρεται.

Ο 63χρονος οικονομολόγος και τραπεζίτης θα αντικαταστήσει τον Γάλλο τραπεζίτη, ενώ ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τη θέση, όπως είχε ζητήσει το Παρίσι.

\”Αναμένουμε μια ανακοίνωση σύντομα\” από τον Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε μια πηγή της ΕΕ. \”Στο Συμβούλιο, ο Βαν Ρομπάι και οι Ιταλοί εξήγησαν ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αποχωρήσει όταν είναι καιρός\”.

Ο Μπίνι Σμάγκι δεν ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήσει πριν από τον Μάιο του 2013. Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποσχεθεί στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν διοριζόταν ο Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μην καταλαμβάνουν δύο θέσεις στο εκτελεστικό της συμβούλιο Ιταλοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook