Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθώντας να καθυσηχάσει τους Βρετανούς φορολογούμενους υπογράμμιζε την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στη νέα διάσωση της Ελλάδας ( το οποίο τελικά δεν θα καταφέρει να αποφύγει).

Είναι γεγονός ότι το ενδεχόμενο όμως μιας ελληνικής χρεοκοπίας θέτει τη μεγαλύτερη ενιαία απειλή για τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου οικονομικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Independent υποστηρίζει ότι παρά την περιορισμένη άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών για το χρέος σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η επίπτωση στις χώρες, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα οδηγήσει σε μια σκλήρυνση των τραπεζικών όρων χρηματοδότησης.

Τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Ενδιάμεσης Οικονομικής Επιτροπής Πολιτικής ορίζουν τον αριθμό των κινδύνων για τη σταθερότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μεταξύ των συστάσεων, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν περισσότερα από τα κέρδη τους, καθώς θα αντιμετωπίσουν απειλές από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τη πιθανότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποθήκες τους.

Ο Διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας, Sir Mervyn King αρνήθηκε να παρομοιάσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη με την κατάρρευση τηςLehman Brothers, λέγοντας ότι το μόνο πράγμα που έχει από κοινού «είναι ένα χάος». Είπε ότι η σημερινή κρίση, η οποία επικεντρώνεται στην Ελλάδα, που παλεύει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν οι χώρες φτάσουν στην καρδιά του προβλήματος του χρέους τους, με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων τους.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή αυτής της κρίσης, οι άνθρωποι ήθελαν να πιστεύουν ότι ήταν μια κρίση ρευστότητας και πρέπει να δεχθούμε ότι είναι μια κρίση που βασίζεται στην συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων του χρέους.

Η πεποίθηση ότι δίνουμε λίγο περισσότερο δεν θα είναι ποτέ μια απάντηση, αλλά αυτό μπορεί να αγοράσει περισσότερο χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή μια θεμελιώδη λύση.»

newscode.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook