H Ελλάδα χωρίς βοήθεια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της εκτιμά η Bank of America.

Ακόμη και όλα τα μέτρα λιτότητας του κόσμου, δεν θα ανατρέψουν το δρόμο που έχει πάρει η Ελλάδα προς την χρεοκοπία. Αυτό έγραψε σε έκθεση του ο αναλυτής της Rochdale Securities, Dick Bove, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μπορούν να πληρώσουν τέτοια χρέη υπό αυτές τις συνθήκες εξαιτίας του ότι οι οικονομίες αυτές και δεν είναι ανταγωνιστικές και βρίσκονται σε ύφεση.
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών να προχωρήσουν σε “κούρεμα” του χρέους τους, ανέφερε ο Bove. Στην περίπτωση μάλιστα της Ελλάδας ο αναλυτής δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κάποια άλλη εναλλακτική που θα βοηθούσε τη χώρα να βγεί από αυτό το αδιέξοδο.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις εξής κρίσιμες ημερομηνίες: Στις 15 Ιουλίου λήξη ομολόγου 2,4 δισ. ευρώ, στις 19 Ιουλίου 900 εκατ. ευρώ, στις 20 Ιουλίου 1,5 δισ. ευρώ και στις 22 Ιουλίου 1,6 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο και μάλιστα στις 19 έχει λήξη 1,6 δισ. ευρώ και στις 20 9 δισ. ευρώ.

«Αυτές οι ημερομηνίες με τα αντίστοιχα ποσά που απαιτούνται θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», αναφέρει από τη μεριά της η Bank of America Merrill Lynch στο σημερινό της note, στο οποίο και επισημαίνει ότι χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Είναι καιρός οι πολιτικοί να σκεφτούν λίγο και μετά την εξασφάλιση της επόμενης δόσης και να επιλύσουν τα σημαντικά ζητήματα που έχει η Ελλάδα. Εάν δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι μία μείωση του χρέους σε ελεγχόμενο επίπεδο είναι καλύτερη από μία άτακτη χρεοκοπία, τότε η χώρα θα ταλαιπωρείται συνεχώς και για χρόνια από σκληρή λιτότητα, αναφέρει ο Bove.

Το κύριο πρόβλημα με την χρεοκοπία, φυσικά, είναι ότι πιθανόν να οδηγήσει σε μια οικονομική κρίση. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση σε ελληνικό χρέος θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις κεφαλαίων και πρέπει να απευθυνθούν στην αγορά για να συγκεντρώσουν τα χρήματα, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι αμερικανικές τράπεζες με έκθεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά εάν οι Ευρωπαίοι προετοιμαστούν κατάλληλα, τότε μια «οικονομική κρίση», δεν θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που συνέβη όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε το 2008.

Αλλά ο Julian Jessop, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, πιστεύει ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είναι παρόμοια με την κατάρρευση της Bear Stearns. Αν και η Ελλάδα έχει την επιλογή της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook