Τελευταία ενημέρωση: 03:40

Με 251 «ναι» έναντι 32 «όχι» και 8 «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξουσιοδοτήθηκε από τη Βουλή να διαπραγματευτεί με βάση την ελληνική πρόταση μία συμφωνία με τους πιστωτές.

“Όχι” ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

«Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος.

Στη δεύτερη ανάγνωση είπαν «ναι» οι Παύλος Χαϊκάλης, Νίκος Μαυραγάνης, Νίνα Κασιμάτη και στην τρίτη η Σταυρούλα Ξουλίδου

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 7 απόντες στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο υπήρξαν αποδοκιμασίες στην αίθουσα κατά την ανάγνωση του ονόματός του.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “ναι”, μοίρασαν κοινή δήλωση καταγραφής διαφωνίας τους προς την επιδιωκόμενη συμφωνία, αναφέροντας ότι ψήφισαν “ναι” για να μην χαθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα αργότερα, σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που απείχαν από την ψηφοφορία τόνισαν ότι «η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας».

Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη για την διαφοροποίηση στην ψηφοφορία:

«Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. 

Δείτε στο live blogging βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η διάσκεψη των προέδρων, την οποία συγκάλεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Ψηφίστηκε στις Επιτροπές της Βουλής η εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση

Η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 και αυτή την ώρα οι εργασίες στη Βουλή έχουν διακοπεί, προτού ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, που θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα, ενδεχομένως και τα ξημερώματα, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο των εργασιών στις επιτροπές, η Βουλή ενέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook