Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ να εκφράζει ικανοποίηση για την συγκεκριμένη, όπως είπε, πρόταση.

Οπως δήλωσε ο κ. Ερνεστ, «έχουμε δει και σίγουρα καλωσορίζουμε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι κάτι που εξετάζεται αυτή την ώρα από τους πιστωτές της. Λέμε εδώ και καιρό ότι η λύση στις οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα βάλει την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι μία τέτοια λύση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι το ίδιο διαμηνύουν και οι ίδιοι οι Ελληνες. Κληθείς να αξιολογήσει την ελληνική πρόταση, πάντως, είπε ότι «αυτό θα το αξιολογήσει η Ελλάδα και οι πιστωτές της. Εμείς απλώς είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα έκανε το βήμα να θέσει στο τραπέζι μία συγκεκριμένη πρόταση, και είναι μία πρόταση που θα πρέπει να αξιολογήσουν οι πιστωτές της».

Λιου: Πιο κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η Αθήνα βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της εξέφρασε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την θέση του ότι είναι απαραίτητος ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά αλλά και μερικής αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους.

Ο κ. Λιου τόνισε ότι δεν αναμένει μεγάλη αναστάτωση στην αμερικανική οικονομία σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ώστε να φτάσει σε σημείο να έχει βιώσιμο χρέος, αλλά και ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλεί τους Ευρωπαίους δανειστές να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος είναι «στην παρούσα μορφή του, μη βιώσιμο».

«Θεωρώ ότι έχει έρθει η στιγμή για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook