Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της  Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με τις περιπτώσεις ατόμων που προειδοποιούν μέσω ίντερνετ ότι θα αυτοκτονήσουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εσπρέσσο, ενός 35 χρονου που «εξομολογήθηκε» σε έναν ιερέα από την Κρήτη, μέσω διαδικτυακής εικονοκλήσης, πως είναι η τελευταία φορά που μιλούν, καθώς είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του γιατί δεν αντέχει να ζει άλλο με το βάρος της ανίατης ασθένειας από την οποία πάσχει. Ο ιερέας ενημέρωσε αμέσως το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, με αποτέλεσμα οι ειδικοί της υπηρεσίας να εντοπίσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη του υποψήφιου αυτόχειρα και να τον γλιτώσουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή από βέβαιο θάνατο.

Μόνο το 2011 οι άντρες του τμήματος επενέβησαν για να αποτρέψουν τα χειρότερα σε 67 περιπτώσεις ατόμων από 13 έως 48 ετών, που δήλωναν ότι θα βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Στο παραπέντε πρόλαβαν 10 ανήλικα άτομα

Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τις εξήντα επτά περιπτώσεις τις οποίες χειρίστηκε οι δέκα αφορούσαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια, τα οποία είχαν αφήσει μηνύματα στο Διαδίκτυο ενημερώνοντας για την επικείμενη αυτοκτονία τους.

Και στις δέκα περιπτώσεις, οι άντρες της Δίωξης πρόλαβαν τα παιδιά στο παρά πέντε, καθώς είχαν όλα πάρει μεγάλες ποσότητες χαπιών που είχαν βρει σπίτι τους. 3 από τους ανήλικους είχαν πάρει χάπια για το διαβήτη που ανήκαν σε μέλη της οικογένειάς τους ενώ 5 παιδιά μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο ύστερα από υπερβολική κατανάλωση χαπιών.

 

Γιατί ανήλικα παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας , οι αιτίες που οι ανήλικοι επιχείρησαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους ήταν η ερωτική απογοήτευση, η κακή επίδοσή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και ο αποκλεισμός τους από διαδικτυακά παιχνίδια. Αυτή η τελευταία αιτία φαίνεται να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Ηδη στην Ευρώπη το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας και οι Αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών σε ανήλικους χρήστες του Ιντερνετ.

Στη χώρα μας το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, όταν μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές για έναν έφηβο από την Αθήνα, ο οποίος έλαβε ποινή αποκλεισμού από ένα παιχνίδι και ενημέρωσε τον διαχειριστή της πίστας ότι εάν δεν του επιτρέψει να συνεχίσει, θα βάλει τέλος στη ζωή του. Η παρέμβαση των ειδικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν άμεση. Εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του νεαρού και ενημέρωσαν την οικογένειά του για την πρόθεση του παιδιού τους να αυτοκτονήσει, αλλά και το πάθος του για το διαδικτυακό παιχνίδι.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook