Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για γενοκτονία και συμμετοχή στην απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών της φυλής Τούτσι επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα σε γυναίκα, πρώην υπουργός της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα κρίνεται ένοχη για γενοκτονία από το εν λόγω δικαστήριο, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Τανζανία.

Η πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Πολίν Νιραμασουχούκο, 65 ετών, μέλος τηγς φυλής Χούτου, ο γιος της, Αρσέν Σαλόμ Νταχομπάλι (ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια) και άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι βρέθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα εναντίον αμάχων της φυλής Τούτσι τα οποία διαπράχθηκαν στην περιοχή Μπουτάρε της Ρουάντα κατά τη φοβερή σφαγή του 1994.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η πρώην υπουργός και ο γιος της οργάνωσαν την απαγωγή και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών Τούτσι. Συντόνιζαν παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες ανάγκαζαν ξυλοκοπούσαν, βασάνιζαν, έγδυναν και βίαζαν τα άτυχα θύματά τους πριν τα μεταφέρουν με φορτηγά στον τόπο της εξόντωσής τους.

«Είναι σοκαριστικό το ότι αυτή η μητέρα και πρώην κοινωνική λειτουργός, η οποία εκπαιδεύτηκε για να υπηρετεί και να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, είναι υπεύθυνη για τόσο φρικιαστικά εγκλήματα», δήλωσε ο Φρέντι Μουτάνγκουα, διευθυντής της βρετανικής ΜΚΟ Aegis για την αποτροπή των γενοκτονιών ανά την υφήλιο.