Η Ιαπωνία πρέπει ν΄αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση μετά τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο δεσμευτικές θα είναι οι προτάσεις της δεδομένου του πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με την τύχη του πρωθυπουργού Ναότο Καν.

Οι προτάσεις της επιτροπής αποτελούν τη βάση για τις δαπάνες ανοικοδόμησης της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που ερημώθηκε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε. Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται στα 10 τρισεκατομμύρια γεν.

Η κυβέρνηση του Ναότο Καν σκοπεύει να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο έναν μικρό συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα προστεθεί στις έκτακτες δαπάνες ύψους 4 τρισεκατομμυρίων γεν που εγκρίθηκαν τον Μάιο για τα έργα ανοικοδόμησης.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές εάν οποιαδήποτε από τις προτάσεις αυτές θα υλοποιηθεί σύντομα δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί μόλις ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το σεισμό και το τσουνάμι και η αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Ανω Βουλή μπλοκάρει την ψήφιση νομοσχεδίων για να επισπεύσει την αποχώρηση του Καν.

Ο Καν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι δεν αντιμετώπισε με αποφασιστικό τρόπο την καταστροφή, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε, εξαγριώνοντας την αντιπολίτευση και τους επικριτές του εντός του κόμματός του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook